Таємний центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства відкриють на Вінниччині

Новини Вінниці / Таємний центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства відкриють на Вінниччині

На Вінниччині планують відкрити центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Скоріш за все, це буде закрита установа, а її адресу можуть дізнатися лише клієнти. Фінансувати перший рік його роботи готовий Фонд народонаселення ООН в Україні. Далі, на чиї плечі ляже утримання закладу, має сказати місцева влада. Про це NaПарижі розповіла програмний менеджер Представництва Фонду народонаселення ООН в Україні Людмила Шевцова.

На Вінниччині планують відкрити центр допомоги жінкам, які постраждали від насильства. Скоріш за все, це буде закрита установа, а її адресу можуть дізнатися лише клієнти. Фінансувати перший рік його роботи готовий Фонд народонаселення ООН в Україні. Далі, на чиї плечі ляже утримання закладу, має сказати місцева влада. Про це NaПарижі розповіла програмний менеджер Представництва Фонду народонаселення ООН в Україні Людмила Шевцова.

За її словами представники ООН допоможуть у створенні центру, крім фінансової сторони, нададуть інформаційну підтримку та проведуть тренінги і навчання для фахівців, які тут працюватимуть. В закладі жінкам, які постраждали від домашнього насильства, надаватимуть юридичну, соціальну і психологічну підтримку, а також намагатимуться налагодити відносини в їхніх родинах.

"Ми почали діалог і поки що він іде в конструктивному руслі . У Вінницькій області місцева влада відкрито ставиться до цього питання, тому дуже сподіваємося, що швидко будуть зроблені наступні кроки з їхньої сторони щодо відкриття центру. Ми готові підтримати утримання цього закладу на першому етапі. Далі влада має бути готовою взяти на баланс і утримавати його, як наприклад, у Харкові. Там подібний центр, який розрахований на цілодобове перебування десяти осіб відкрили у 2016 році. Цієї осені місцева влада прийняла рішення створила комунальне підприємство. Починаючи з січня 2018 року буде його фінансувати", - розповіла Людмила Шевцова.

За її словами, важливо, аби приміщення для центру віднайшли у місті Вінниці. В обласному центрі буде надана допомога більшій кількості жінокк, ніж у районі.

"Досвід показує, що жінки, які живуть у віддалених районах чи селах, не схильні покинути власну домівку і приїхати навіть на одну-три доби до кризового центру. Жінки, які проживають у місті, частіше звертаються із такими проблемами, вони більше рішучі і готові прийти в кризовий центр і отримати допомогу. Хоча неважливо де ти живеш, насильству не можна толерувати і його потрібно терпіти", - каже Людмила Шевцова.

Нагадаємо, сьогодні 10 грудня закінчується Всеукраїнська акції "16 днів проти насильства". У Вінниці на знак початку щорічної кампанії будівлю Вінницької ОДА підсвітили помаранчевим кольором.

Раніше, NaПарижі повідомляв, що на Вінниччині щодня потерпають від насилля два чоловіка.

Катерина ГОРБАТЮК