Табу вночі. У 24 населених пунктах Вінниччини обмежили продаж алкоголю

Новини Вінниці / Табу вночі. У 24 населених пунктах Вінниччини обмежили продаж алкоголю

Якщо аналізувати кримінальну хроніку, то на Вінниччині скоєння злочинів напідпитку є доволі повсякденною справою. За даними прокуратури, станом на кінець минулого року, частка вчинених в стані сп’яніння злочинів склала 10,3 %. Аби зменшити вплив оковитої на ситуацію, в деяких містах, селищах і селах почали приймати рішення щодо обмеження продажу алкоголю в нічний час.

Якщо аналізувати кримінальну хроніку, то на Вінниччині скоєння злочинів напідпитку є доволі повсякденною справою. За даними прокуратури, станом на кінець минулого року, частка вчинених в стані сп’яніння злочинів склала 10,3 %. Аби зменшити вплив оковитої на ситуацію, в деяких містах, селищах і селах почали приймати рішення щодо обмеження продажу алкоголю в нічний час.

Як зазначають у прес-службі прокуратури Вінницької області, парламентом 22 березня 2018 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових», яким органам місцевого самоврядування надано право самостійно визначати час продажу алкоголю у населених пунктах.

Обмежувальні заходи стосуються лише продажу алкоголю в магазинах, супермаркетах та інших точках продажу та, жодним чином, не застосовуються до реалізації алкоголю в нічних клубах, барах та інших спеціалізованих розважальних закладах, де, як правило, є охорона, яка відповідає за безпеку відпочиваючих. Продаж алкоголю в нічний час обмежено у Києві, Львові, Луцьку, Житомирі, Чернігові, Кам’янці-Подільському.

Серед районів Вінницької області найвищий відсоток злочинів, вчинених у стані алкогольного сп’яніння спостерігається на півдні регіону: у Чернівецькому (32,7%), Мурованокуриловецькому (31,9%), Бершадському (23,7%), Могилів-Подільському (23,2%) та Крижопільському (20,4%).

У прокурора турі запевняють, що дали доручення прокурорам попрацювати з місцевими органами влади. Як наслідок відповідними радами прийнято рішення про заборону продажу алкоголю в нічний час у містах Бершадь і Липовець, селищах Томашпіль, Оратів, Копайгород, Дашів, Кирнасівка, Шпиків, Літин і Браїлів, селах Мурафа, Северинівка, Кунка та Краснопілка.

Крім того, раніше аналогічні рішення були самостійно прийняті місцевими радами у містах Ладижин, Бар, Немирів, Могилів-Подільський і Козятин, а також селищах Вапнярка, Чечельник, Тростянець, Теплик і Піщанка.

Макс Мельник

15 травня, 2019