Синдром «Рапунцель»: в 11-річної вінничанки зі шлунку видалили величезний «шмат» волосся

Новини Вінниці / Синдром «Рапунцель»: в 11-річної вінничанки зі шлунку видалили величезний «шмат» волосся

У Вінницькій обласній дитячій лікарні прооперували 11-річну дівчину. З її шлунку видалили велику «пухлину». Це було волосся, яке вона проковтнула. Перед тим батьки юної пацієнтки звернулись до лікарів та розповіли про скарги, які вказували на кишкову непрохідність.

Трихобезоар або синдром «Рапунцель» - це щільне утворення в шлунку людини, що складається з проковтнутого волосся, частинок їжі і шлункового слизу. Іноді воно переміщується в початковий відділ тонкого кишечника. За своєю клінічною картиною дуже схоже на пухлину, тому необхідне проведення ретельної діагностики.

Про такий випадок розповідають у Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні.

Переважно така проблема зустрічається у дітей, особливо у дівчат з довгим волоссям. Це основна причина появи волосяних «грудок» у черевній порожнині.

«До групи ризику входять діти від восьми років, у яких є шкідлива звичка жувати кінчики свого волосся», - вказують лікарі.

Таке порушення поведінки може бути обумовлено наявністю у дитини:

- істеричної поведінки;

- стресу;

- нав’язливих думок;

- вродженних вад розвитку шлунково-кишкового тракту;

- порушення інтелектуального розвитку;

- психічних відхиленнь;

- самоагресії (проявляється в вириванні власного волосся);

- девіантної поведінки

До Вінницької обласної дитячої лікарні подружжя привело 11-річну доньку. Симптоми у дитини нагадували наявність пухлини та мали клініку кишкової непрохідності.

«Батьки звернулися до дитячого хірурга зі скаргами на періодичне блювання дитини, щемлячий біль у животі та випинання в епігастральній ділянці, при пальпації було відчутне тверде щільне утворення. Дитина була госпіталізована у хірургічне відділення», - зазначають у лікарні.

Згідно з протоколами лікування, дівчинка була дообстежена. Їй провели фіброгастродуоденоскопію, на якій виявили об’ємне утворення, яке заповнювало усю порожнину шлунку з продовженням у дванадцятипалу кишку.

«Утворення складалося із скопичення волосся та домішків їжі, нігтів. Ендоскопічно встановлений діагноз - Трихобезоар шлунка. Враховуючи великий розмір утворення, ендоскопічно видалити його було не можливо. Мультидисциплінарною комісією прийнято рішення про оперативне втручання», - пояснюють медики.

Операція була успішно проведена командою хірургів хірургічного відділення №2 лікарні. Післяопераційний період пацієнтки пройшов без ускладнень. Дитина виписана зі стаціонару в задовільному стані.

Як зауважують лікарі, схожі випадки можуть зустрічатись у будь-якому віці, мати нетипову клінічну картину і, у випадку несвоєчасного звернення, призвести до трагічних наслідків.

Аби уникнути найгірших сценаріїв, варто при подібній симптоматиці записатись на консультації та діагностику за електронним направлення за телефонами:

- Call центр: +380 73 258 93 51

- Сайт попереднього запису: (0432) 55-11-04

У разі необхідності можна телефонувати:

- Екстрена медична допомога: (0432) 55-11-03

Ендоскопічне дослідження з анестезією за електронним направленням є безкоштовним.

Своєчасна діагностика, профілактика та лікування допоможуть уникнути ймовірного негативного результату.