Столтенберг про перспективи України в НАТО: «Рішення ухвалюватимуть усі 30 союзників шляхом консенсусу»

Новини Вінниці / Столтенберг про перспективи України в НАТО: «Рішення ухвалюватимуть усі 30 союзників шляхом консенсусу»

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг відреагував на указ диктатора РФ Путіна «про визнання незалежності Запорізької та Херсонської областей», а також відповів на слова українського президента Зеленського щодо членства по прискореній процедурі.

Як повідомляє пресслужба НАТО, Столтенберг виступив на екстреному брифінгу, оголошеному 30 вересня. Він не лише заперечив легітимність «папірця», підписаного Путіним, а й наголосив, що диктатор оголосив про анексію території України, яка рівноцінна розміру Португалії.

Генсек Альянсу наголосив, що НАТО не є стороною конфлікту, «але ми надаємо Україні підтримку, щоб вона могла захистити себе», оскільки нинішня війна в нашій країні – це «найбільша ескалація з часів ІІ Світової війни».

На запитання журналіста, чи готовий Альянс розглянути заявку від України щодо прискореного вступу він фактично ухилився від прямої відповіді і зазначив, що кожна демократична країна має право подати таку заявку, «союзники по НАТО в Мадриді заявили, що ми підтримуємо Україну і вибір нею її шляху».

«Рішення ухвалюватимуть усі 30 союзників шляхом консенсусу. Наша позиція зараз – надання підтримки, – зазначив він. - Наш головний меседж – ми всі разом із союзниками згуртовані в допомозі Україні. Ми хочемо, щоб Путін не виграв».

Також генсекретар Альянсу прокоментував ядерні погрози російського диктатора Путіна.

«Росія мусить розуміти, що ядерна війна не може бути виграна. І будуть дуже суттєві наслідки для РФ, якщо вона застосує ядерну зброю. Про це було чітко донесено Росії. Тому ми надалі будемо підтримувати Україну», – зазначив Столтенберг, додавши, «якщо Росія перестане воювати, то буде мир. Якщо Україна та Зеленський це зроблять, то Україна перестане існувати як незалежна держава».

Олег Верлан

30 вересня, 2022