Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області

Новини Вінниці / Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області

У Вінницькій області запроваджено низку обмежувальних заходів. Посилено контроль за прибиранням та дезінфекцією громадського транспорту. Під тимчасовою забороною ярмарки та масові заходи з реалізації продукції домашнього виробництва. У Вінниці на дистанційному навчанні не тільки школи, а й спортивні та мистецькі гуртки. У МОЗ кажуть про надзвичайну ситуацію.

Про це повідомляє МОЗ.

«Епідемічна статистика показує, що джерело інфікування досі продовжує існувати. Причинами спалаху гепатиту А можуть бути харчові продукти або питна вода. На цих факторах зараз сфокусована робота лікарів-епідеміологів, які розслідують спалах», - головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

За його словами, за результатами позачергового засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій спалах визначено як надзвичайну ситуацію природного характеру обласного рівня.

«У регіоні посилено протиепідемічні заходи: зокрема, тимчасово обмежили продаж товарів домашнього виробництва на ринках, додаткові перевірки проводять на підприємствах, робота яких повʼязана з обслуговуванням населення, продуктами харчування та іншими епідемічно небезпечними сферами», – додав

На підставі проведених епідрозслідувань визначено щонайменше 4️ можливих фактори, які вказують на джерело інфекції. Після детального аналізу кожен з факторів опрацьовується одночасно паралельними командами з широким лабораторним контролем. 

Олег Верлан

31 жовтня, 2023