Сьогодні - Всесвітній день боротьби проти раку. Чому на Вінниччині побільшало випадків виявлення хвороби на пізніх стадіях?

Новини Вінниці / Сьогодні - Всесвітній день боротьби проти раку. Чому на Вінниччині побільшало випадків виявлення хвороби на пізніх стадіях?

Минулого року на Вінниччині діагноз "рак" почули понад 4 300 людей. Це жінки і чоловіки, які разом із своїми лікарями почали складну і тривалу боротьбу за життя. І вона в часи пандемії ще складніша.

Минулого року на Вінниччині діагноз "рак" почули понад 4 300 людей. Це жінки і чоловіки, які разом із своїми лікарями почали складну і тривалу боротьбу за життя. І вона в часи пандемії ще складніша.

Майже рік, як щодня і звідусіль чути наче лише про небезпеку коронавірусу. А інші хвороби, складається враження, що відійшли «на другий план». Та це не так.

Тим більше, що нині смертність від онкологічних захворювань посідає друге місце в Україні та світі після серцево-судинних (інфарктів, інсультів). Рак не передається від людини до людини, як китайський вірус, проте він дійсно -  величезна проблема і загроза людству. Ця хвороба не зникне з часом, «чарівних  таблеток», що миттєво вилікують недугу нема, не проглядається в найближчому майбутньому і перспектива знайти вакцину від злоякісних новоутворень. Бо рак — це кілька десятків різних захворювань. 

За словами головного лікаря Подільського регіонального центру онкології, доктора медичних наук Володимира Шамрая, кожна пухлина має особливості, але якщо хвороба виявлена на ранній стадії, пацієнт має високі шанси подолати її.

«Епідемія призвела до того, що люди з онкологічними захворюваннями почали рідше звертатися за медичною допомогою, — вони бояться заразитися коронавірусом. Навіть ті пацієнти, в яких уже виявлений рак, вирішують краще сидіти вдома, фактично дають шанс хворобі розвиватися і прогресувати. Страх захворіти на COVID-19 став причиною того, що кількість хворих із злоякісними новоутвореннями на пізніх стадіях почала зростати. Крім того, загострює ситуацію і низька онконастороженість сімейних лікарів, які б мали першими виявляти чи запідозрити хворобу.

Як результат уже прогресивно зросла питома вага занедбаних випадків (ІІІ-ІVст.) раку. Наприклад, пухлини візуальних локалізацій: з 4,6% у 2015 року до  17,8% у 2020-му. І це йде мова про пухлини, які можна виявити, відвідуючи регулярно гінеколога, мамолога, дерматолога. Це свідчить про те, що пацієнтів просто не оглядають з метою своєчасної діагностики передракових захворювань та раку, і захворювання вже діагностується на занедбаній стадії», - зазначає Володимир Шамрай.

За його словами, торік з моменту встановлення діагноз «рак» більше чверті вінничан, які дізналися про хворобу, не прожили й року. 

«Повторюся, але головною причиною  цього  є запізніла первинна діагностика. Адже  на етапі першого діагнозу ми часто маємо четверту стадію пухлинного процесу. Треба, щоб хворі раніше зверталися до лікаря. Хворі, які бояться діагностики чи діагнозу, мають розуміти, що страшніше - не знати про хворобу чи ігнорувати її», - наголошує Володимир Шамрай.

 

Водночас головний лікар Подільського регіонального центру онкології наголошує, що не варто втрачати надію навіть тоді, коли з’явилися метастази. Адже сьогодні, дякуючи розвитку науки й медицини, існують методи лікування, які дозволяють суттєво продовжити життя пацієнта і водночас забезпечити його хорошу якість.

«У нашому онкоцентрі  лікування для кожної людини підбирається  індивідуально в залежності від багатьох факторів, особливостей пухлини і стану здоров’я конкретного пацієнта. Терапію підбирає мультидисциплінарна команда лікарів. До речі ПРЦО  - єдиний на Вінниччині медичний заклад онкологічного профілю, який забезпечує усі цикли лікування.  Окрім хірургії, яку зазвичай пропонують приватні клініки,  в онкоцентрі пацієнти проходять променеву та хіміотерапію, які мають доведену ефективність і застосовуються в провідних онкологічних центрах світу», - підкреслює В.Шамрай.

До речі, попри пандемію Подільський регіональний центр онкології працює у звичному режимі і надає діагностичні та лікувальні послуги в повному обсязі. Лікарі центру готові надавати і надають необхідні допомогу, консультації усім пацієнтам із онкодіагнозом.

«Ми робимо все можливе, щоб заклад працював, не зривалися операції, курси опромінення і хіміотерапії. Тому що відкладати лікування не можна. Злоякісна пухлина не чекатиме, коли закінчиться обмеження щодо коронавірусу, Наші лікарі поліклінічного відділення консультують і проводять діагностичні обстеження. До того ж, щоби потрапити на прийом до фахівців, не потрібно здавати тест на коронавірус, він робиться лише в разі госпіталізації хворого», — зазначає В. Шамрай.

Для довідки: Загалом на Вінниччині офіційно на обліку в обласному канцер-реєстрі перебуває  45 555 осіб. Найбільш поширені злоякісні новоутворення молочної залози, на другому місці -  рак легенів, на третьому – рак шкіри, на  четвертій і п’ятій сходинках - злоякісні новоутворення ободової кишки та  шлунку відповідно.