«Слуга народу» спробує домовитись у Вінниці з чинною владою. Експерти вважають, що такі союзи не триватимуть довго

Новини Вінниці / «Слуга народу» спробує домовитись у Вінниці з чинною владою. Експерти вважають, що такі союзи не триватимуть довго

Ситуація з майбутнім розкладом після місцевих виборів у Вінниці не унікальна. З одного боку президентська «Слуга народу» намагатиметься підтвердили минулорічний результат парламентських виборів, а з іншого, в не тільки на Вінниччині, партія не має очікуваного впливу. Українські експерти у питаннях політології переконані, що у більшості великих міст, у «слуг» відсутні сильні кандидати, які могли б скласти конкуренцію діючим міським головам. Тому мери великих міст мають великі шанси знову переобратися та залишитися на посадах.

Ситуація з майбутнім розкладом після місцевих виборів у Вінниці не унікальна. З одного боку президентська «Слуга народу» намагатиметься підтвердили минулорічний результат парламентських виборів, а з іншого, і не тільки на Вінниччині, партія не має очікуваного впливу. Українські експерти у питаннях політології переконані, що у більшості великих міст, у «слуг» відсутні сильні кандидати, які могли б скласти конкуренцію діючим міським головам. Тому мери великих міст мають великі шанси знову переобратися та залишитися на посадах.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна «Регіональні гонки: чому місцеві вибори стануть випробуванням для влади».

Так, за словами політтехнолога Костя Бондаренка, є декілька стратегічно важливих міст, навколо яких обертається велика політика, а також формується загальноукраїнський бюджет…

«В Україні, крім Києва, є ще кілька стратегічно важливих міст, навколо яких обертається велика політика і формується загальноукраїнський бюджет. Це Львів, Вінниця, Дніпро, Харків, Одеса, Маріуполь і Запоріжжя. Фактично в усіх цих містах чинні мери, найімовірніше, залишаться на своїх посадах. А в «Слуги народу» немає сильних кандидатів, які могли б скласти їм конкуренцію», – вважає Бондаренко.

За його словами, у цих містах президентська партія зосередиться на тому, щоб домовитися з чинними мерами. Наприклад, «Слуга народу» надає їм неформальну підтримку, висуваючи від себе «слабкого», але потім вони разом формують більшість у міськраді.

«Можливо, за таких домовленостей «Слуга народу» претендуватиме на посаду секретаря міськради. Інша річ, я думаю, що в більшості випадків ці попередні домовленості можуть бути порушені відразу після виборів», – припустив політтехнолог.

Прогнози політтехнолога Дениса Богуша щодо шансів правлячої партії ще менш оптимістичні. За його словами, виборці, з одного боку, втомилися від старих політиків. Але і до нових вже ставляться досить скептично.

«У цій ситуації партія «Слуга народу» в якихось регіонах країни може взяти приблизно 20%, але у більшості регіонів, я думаю, вона не пройде до ради. Зараз у неї падає рейтинг, а до жовтня це падіння тільки посилиться», – вважає експерт.

У розрізі таких думок цікаво, як вчинять «лідери» місцевих рейтингів? Принаймні у Вінниці…

Олег Верлан

19 серпня, 2020