Схема «приватизації» лісу: у Верховному Суді державі повернули 6 га лісу у Вінниці

Новини Вінниці / Схема «приватизації» лісу: у Верховному Суді державі повернули 6 га лісу у Вінниці

Прокурори відстояли у судах усіх інстанцій право державного підприємства на користування землями лісогосподарського призначення на території Вінниці площею 6 га вартістю 22 млн грн.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької обласної прокуратури.

«Так, наприкінці 2022 року прокуратурою було виявлено незаконне рішення Вінницького міського суду, яким визнано недійсним виданий підприємству державний акт на право постійного користування земельною ділянкою лісогосподарського призначення площею 6 га вартістю 22 млн грн у м. Вінниці та визнано за фізичною особою право власності на частину цієї ділянки площею 5 соток», - йдеться у повідомленні.

Ухвалюючи рішення, суд мотивував його тим, що громадянин є власником квартири у багатоквартирному будинку, а земельна ділянка необхідна йому для обслуговування цієї квартири.

«Водночас судом проігноровано те, що уповноваженими державними органами рішення про вилучення землі з постійного користування державного підприємства та передачу її фізичній особі не приймалося. Також суд не залучив до розгляду справи належного відповідача – Вінницьку обласну військову адміністрацію, чиї права порушено ухваленим рішенням, та створив передумови для вибуття з державної власності земель лісогосподарського призначення», - вказують у прокуратурі.

На незаконне рішення прокуратура подала апеляційну скаргу, яка постановою Вінницького апеляційного суду задоволена 17 січня 2023 року.

Надалі громадянин, який домагався права власності на частину спірної ділянки, оскаржив зазначену постанову до Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, яким 30.06.2023 його касаційну скаргу залишено без задоволення, а постанову Вінницького апеляційного суду – без змін.

Таким чином, було зруйновано схему «приватизації» лісового масиву.

У прокуратурі наголошують, що пріоритетом є оскарження судових рішень, постановлених всупереч інтересам держави.