Скандальна кухня вінницького пансіонату для осіб похилого віку: Борзов заявив, що чекає на правову оцінку

Новини Вінниці / Скандальна кухня вінницького пансіонату для осіб похилого віку: Борзов заявив, що чекає на правову оцінку

Чергова перевірка омбудсменів вінницького пансіонату для осіб похилого віку, що на Хмельницькому шосе, виявила низку порушень. Але особливо на себе звернула увагу гостей кухня… Точніше те, що і як там готують людям. Коли через декаду після оприлюднення результатів візиту ситуація набула розголосу, на неї відреагував голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Чергова перевірка омбудсменів вінницького пансіонату для осіб похилого віку, що на Хмельницькому шосе, виявила низку порушень. Але особливо на себе звернула увагу гостей кухня… Точніше те, що і як там готують людям. Коли через декаду після оприлюднення результатів візиту ситуація набула розголосу, на неї відреагував голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Про все по черзі…

«Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в центральних областях Валерій Ольховий, начальник відділу регіонального представництва в центральних областях Секретаріату Уповноваженого Олена Ярошенко   спільно з  регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Наталією Гурковською в рамках реалізації національного превентивного механізму здійснили цільовий моніторинговий візит до КУ «Обласного пансіонату для осіб з інвалідністю та осіб похилого віку» Вінницької обласної Ради», - зазначається на сайті омбудсмена 2 березня.

У публікації вказується, що заклад є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів І та ІІ групи, які потребують стороннього догляду.

«В закладі, розрахованому на 306 осіб, в день візиту проживає 180 підопічних, з них 96 осіб з інвалідністю, 3 недієздатних особи.

Підставою проведення моніторингу стали чисельні скарги мешканців закладу на неналежне харчування, умови проживання та медичне обслуговування.

Під час візиту  виявлено порушення конституційних прав підопічних на достатній життєвий рівень, зокрема достатнє харчування, так понад два місяці в меню закладу відсутні масло вершкове, твердий сир, риба та свіжі фрукти. Зі слів керівництва закладу, вказаний недолік викликаний тривалістю тендерних процедур», - вказується в офіційній інформації.

Далі. Підкреслюється, що «в окремих житлових кімнатах проживає від 3 до 5 осіб, норма житлової площі не дотримується, кімнати потребують ремонту, підлога з пошкодженим покриттям, один з мешканців повідомив, що на нього обсипається вапно зі стелі, в санвузлах наявна пліснява, відпадає зі стін кахель, відсутні накладні кришки на унітазах, полички для засобів гігієни та гачки для рушників».

«В порушення права на охорону здоров’я та належну медичну допомогу підопічні більшість лікарських засобів змушені купувати за власні кошти, виявлено випадок не виконання з 26 лютого призначеного лікування підопічному Л.

Також під час візиту членами моніторингової групи виявлені ліки, термін придатності яких сплив, відсутність добових проб, нестікеровані харчові продукти, які зберігались з порушенням норм товарного сусідства, непридатний для використання при приготуванні їжі посуд», - зазначається в інформації.

Про повний перелік виявлених порушень поінформовано керівника пансіонату, за результатами моніторингового візиту готуються листи реагування…

Вінницька адвоката Наталя Гурковська 5 березня у Facebook навела фото майже готової страви та поцікавилася у друзів, чи вони щось подібне готують вдома?

Вже сьогодні допис Гурковської «підсилила» місцева активіста, очільниця ГО «Автомайдан Вінниччини» Таїса Гайда, звернувшись із запитаннями до губернатора С.Борзова та очільника облради В.Соколового. Оперативно відповів їй перший з посадовців.

«Скарги мешканців закладу були не безпідставні. Є питання щодо харчування, умов проживання та медичного обслуговування. Понад два місяці в меню закладу відсутні масло вершкове, твердий сир, риба та свіжі фрукти. Цей недолік керівництво пояснює тривалістю тендерних процедур. Не дотримана у закладі норма житлової площі у кімнатах, де проживає від 3 до 5 осіб... Детальний звіт уповноважений надав. Маю повну інформацію. Чекаю правової оцінки», - написав у Facebook голова ОДА.

Підсвідомо, коли кажуть про недоліки у будинках для літніх людей згадується «12стільців» Ільфа і Петрова.

Тож чекаємо, як висловився Сергій Борзов, на правову оцінку.   

Керівник вінницького пансіонату для людей похилого віку Сергій Якубовський натомість заявляє, що перевірка закладу спричинила «брудну кампанію» і каже про «політичне підґрунтя».

Олег Верлан

12 березня, 2021