Сєвєродонецьк військові залишать: немає сенсу утримуватись на руїнах

Новини Вінниці / Сєвєродонецьк військові залишать: немає сенсу утримуватись на руїнах

Збройним силам України доведеться відійти від Сєвєродонецька. Тому що перебувати на розбитих позиціях немає сенсу - зростає кількість загиблих.

Про це повідомив голова Луганської ОВВА Сергій Гайдай в Telegram.

«Доведеться відводити наших військових, але ми про це говорили - не треба розганяти зраду, ніхто не кидає наших хлопців, ніхто не залишить їх в оточенні. Зараз та ситуація, коли перебувати на розбитих позиціях заради того, щоб там просто перебувати, немає сенсу», - заявив він.

За словами очільника області, інфраструктура міста повністю знищена, пошкоджені або зруйновані 90% будинків.

Нагадаємо, з 2014-го Сєвєродонецьк став обласним центром Луганщини. Понад місяць окупанти намагались захопити місто. Вуличні бої велись за кожній район. Українським військовим навіть вдалося звільнити більшу частину житлових масивів, але росіяни кинули сили, які у десятки разів переважають заради контролю над містом. Останнім часом бої велись на території заводу «Азот». На цьому тижні окупанти зайняли позиції південніше Лисичанська та відрізали головну транспортну артерію, яка поєднувала ці міста Луганщини з Бахмутом Донецької області. Хоча є інші шляхи зв’язку, але ризик оточення існує. Тому ЗСУ залишають зруйноване місто.  

Нагадаємо, раніше NaПарижі писав, що захоплення Луганщини є політичною ціллю для Кремля, адже Путін намагається відзвітувати перед оточенням та громадянами о певних успіхах. Тому росіяни зосередили на Донбасі потужне угрупування.    

У звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) вказується, що втрата Україною Сєвєродонецька не стане важливим поворотним моментом у війні. ЗСУ виконали основне завдання в боях - вимотати ресурси ворога.

«Українським війська протягом декількох тижнів вдавалося стягувати в цей район значну кількість російського особового складу, зброї та техніки, що, ймовірно, послабило загальні можливості російських військ, не дозволяючи їм зосередитися на більш вигідних напрямках наступу», — вважають аналітики.

Через що росіянам, наприклад, не вистачить сил безпосередньо штурмувати Слов'янськ.

«Втрата Сєвєродонецька — це втрата для України в тому сенсі, що будь-яка територія, захоплена російськими військами, — це втрата, але битва за Сєвєродонецьк не стане вирішальною перемогою Росії», - переконані в ISW.

Тепер росіяни знищують Лисичанськ. Окупанти обстрілюють місто снарядами, ракетами, авіабомбами, САУ типу «Тюльпан», «Гіацинт».

Про це заявив Сергій Гайдай в інтерв'ю Forbes.

«Руйнування у Лисичанську страшні. Але доступ до міста є, постійно проходить так звана тиха евакуація – обережно вивозиться 20–30 людей за день. Є можливість евакуювати більше місцевих, але люди не завжди хочуть виїжджати. Вони приймають рішення, тільки коли вже прилетіло в їхній під’їзд або коли дорога, якою можна виїхати, повністю зруйнована», - заявив він.

Олег Верлан

24 червня, 2022