Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у Вінниці

Новини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у Вінниці

На фінальній стадії перший етап очищення русла Південного Бугу у межах Вінниці. У 2022 році має розпочатися більш складний етап, адже техніка відчищатиме дно поряд з щільною забудовою берегів. За словами міського голови Сергія Моргунова, існують певні складнощі, над вирішенням яких нині працюють фахівці.

«Більше 200 тис. кубометрів мулу уже вичистили з Південного Бугу у рамках нашого муніципального проекту. Річка оздоровлюється, властивості води покращуються. Роботи ідуть з випередженням графіку. 60% обсягів першої черги, протяжність якої 3 км вздовж русла, вже виконали», - написав мер у Facebook після «інспекції» виконання робіт.

Він зазначив, що зараз земснаряди працюють в районі водозабору, а завдяки очищенню дна, річка поглиблюється в середньому до 5 метрів. За даними КП «Вінницяоблводоканал», вже є тенденція щодо зменшення показника загального органічного вуглецю у воді, що позитивно впливає на її колір та запах.

«Наступний етап, запланований на 2022 рік, – технологічно найскладніший. Техніка працюватиме вже у межах міста, житлових мікрорайонів. Тож розгорнути поблизу великі карти намиву, де відстоюється мулова вода, можливості не буде. Окрім того, тут плесо річки ширше, замуленість, як показали попередні дослідження, втричі більша, а глибина річки в окремих місцях - навіть менше метра. Говорили з підрядником, як зберегти інтенсивні темпи очистки річки за рахунок залучення додаткової техніки», - вказав очільник міста.

Він нагадав, що очищення річки – це стратегічне завдання, одне із складових комплексу заходів, необхідних для покращення якості води.

«Проект – унікальний для нашої країни, адже ми – єдиний муніципалітет, який власними силами розпочав чистити русло у межах міста. Цього року ми отримали підтримку з обласного бюджету – 10 млн грн для Бугу. Важливо, щоб на державному рівні ми також змогли знайти додаткове фінансування. Адже відновлення екології річок – це виклик для всієї країни. Цим треба займатися спільно», - натякнув міський голова на потребу залучення коштів з держбюджету.

Новини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у ВінниціНовини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у ВінниціНовини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у ВінниціНовини Вінниці / Сергій Моргунов розповів про складнощі з подальшим очищенням Південного Бугу у Вінниці
Олеся Рудницька

15 вересня, 2021