Сергій Моргунов розповів послу Швейцарії та нардепам про секрет успіху Вінниці

Новини Вінниці / Сергій Моргунов розповів послу Швейцарії та нардепам про секрет успіху Вінниці

Сьогодні, 26 жовтня, до Вінниці з робочим візитом завітали народні депутати, а також представники Посольства Швейцарії на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Швейцарії в Україні та у Молдові Клодом Вільдом. Гості зустрілися з міським головою Сергієм Моргуновим. Під час зустрічі очільник громади поділився підходами муніципалітету в управлінні кліматичними впливами та розповів, завдяки яким проєктам Вінниця у лідерах всеукраїнських рейтингів. Делегації показали трамвайне депо, підприємство KNESS та котельню на вул. Зулінського.

«Якщо говорити про тему нашої зустрічі, я думаю, нам є над чим працювати в частині екології, сталого економічного розвитку. Це саме ті виклики, які сьогодні стоять перед кожною територіальною громадою, перед нашою державою, і перед всім цивілізованим світом. Я поділюся нашими напрацюваннями і завданнями, які стоять перед нами, щоб збалансовано підходити до розвитку громади і всіх сфер життєдіяльності. Без спільної синхронізованої роботи і парламентарів, і Уряду, в тому числі підтримки міжнародних партнерів, зокрема і Посольства Швейцарії, нам не вдасться вирішити ці виклики, які сьогодні актуальні», - вважає міський голова Сергій Моргунов.

Для Вінниці Швейцарія є надійним партнером вже 15 років. Завдяки швейцарсько-українській співпраці вдалось спільно реалізувати чимало важливих проєктів у сферах міської мобільності та енергоефективності.

«Я окремо хотів би подякувати пану Клоду Вільду і взагалі Швейцарській Конфедерації за таку плідну співпрацю Швейцарії з Україною та Вінницею зокрема. Один з проєктів – цюріхські трамваї - ви бачили в нашій Вінницькій транспортній компанії. Це достатньо амбітний, серйозний проєкт, який ми побудували на синхронізації зусиль швейцарської сторони та муніципалітету та продовжуємо його впровадження», - наголосив мер.

Посол Швейцарії в Україні пан Клод Вільд зазначив, що сьогоднішній візит до Вінниці  не випадковий, адже у Швейцарії давні партнерські відносини з Вінницею.

«Те, що сьогодні у Вінниці зібрались представники місцевого, національного та міжнародного рівнів, це дуже добре. Я радий,  що парламентарі сьогодні з нами, що вони можуть побачити цей зв'язок. І ми можемо показати цей зв'язок на сферах охорони довкілля та енергоефективності. Хотів би розповісти, як розпочалась ця співпраця, як планувався цей візит. Ми вирішили, що не будемо багато говорити, а будемо практичними. І я запропонував поїхати до Вінниці. Адже саме Вінниця - чудовий приклад партнерства.

Ми бачимо, що за рахунок проєктів в рамках нашого партнерства енергоефективності вдалось  досягти багато важливих речей, зокрема,  це охорона навколишнього середовища. Люди економлять ресурси, а це дуже важливо. Вінниця процвітає, Україна за рахунок цього стає безпечнішою та більш захищеною. А безпека у вашій державі є важливою для Європи і для Швейцарії зокрема. Саме тому Швейцарія допомагає Україні», - зауважив Посол Швейцарії в Україні Клод Вільд.

Під час презентації міський голова Сергій Моргунов розповів про Вінницю як приклад сильної громади з комплексним стійким підходом до адаптації та попередження клімату. А також про успішно реалізовані проєкти швейцарсько-українського співробітництва. Та розповів гостям, як Вінниці вдається сім років поспіль бути найкомфортнішим містом України.

«В 2013 році ми прийняли стратегічний документ: Стратегія розвитку «Вінниці 2020». І фактично наявність цієї Стратегії вже з 2016-го року дала нам можливість бути лідерами щодо комфортності проживання. В документі передбачено 5 важливих напрямків: в першу чергу – це формування сильної територіальної громади, сталий економічний розвиток, розвиток інфраструктури, підтримка соціальної сфери, просторовий розвиток. Це комплексний підхід до реалізації благоустрою і простору на території Вінниці. Ця Стратегія була виконана на 85%. Це досить непоганий показник», - каже очільник громади.

Міський голова розповів, як далі, у 2019-му році, ухвалили Концепцію інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року. Цей документ став базисом для розробки Стратегії до 2030 року – але уже з врахуванням приєднаних територій Великої Вінниці. Стратегія 3.0 орієнтована на прорив у розвитку. Головна  візія документу полягає в тому, що у 2030-му Вінниця – це європейська комфортна міська громада, що постійно вдосконалюється і знаходить нові ефективні рішення для подолання викликів.

«Основні стратегічні пріоритети розвитку Стратегії 3.0: - це цифровізація муніципального простору, якісні та доступні муніципальні послуги, сучасна інфраструктура, зелена економіка та смарт-спеціалізація, доступне, безпечне та екологічно чисте середовище, перетворення Вінниці на сучасний, динамічний, культурно-діловий центр», - говорить Сергій Моргунов.

Він розповів парламентарям про енергоефективні проєкти Вінниці, транспортну інфраструктуру, створення сприятливого інвестиційного клімату. Сергій Моргунов нагадав і про успішно реалізовані проєкти завдяки швейцарсько-українському співробітництву. Зокрема, це «Проєкт з енергоефективності м. Вінниця», в рамках якого вдалося реконструювати систему теплозабезпечення 3-х мікрорайонів  Вінниці, проєкт «Цюрихські трамваї для Вінниці» - Уряд Швейцарської Конфедерації фінансував транспортування вагонів з Цюріха, поставку запчастин, придбання додаткового обладнання в Україні. Ще одним проєктом, у реалізації якого допомогли швейцарці - розвиток велосипедної інфраструктури міста. Наразі Вінниця має розгалужену систему велодоріжок, велостанцій та велопарковок.

«У Вінниці дуже багато надихаючих проєктів, які можна перейняти, і з якими можна ознайомити інші громади. Ми також  готові ділитися порадами, які будуть корисними для Вінниці», - каже голова підкомітету з питань зміни клімату та охорони атмосферного повітря Комітету ВРУ з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко.

Під час зустрічі з представниками муніципалітету народні депутати цікавились впровадженням транспортної реформи у Вінниці, залученням донорських коштів на інфраструктурні проєкти, муніципальною підтримкою ОСББ на проведення заходів з енергоефективності, розвитком велоінфраструктури тощо.

Далі у ході візиту парламентарі також відвідають модернізовану котельню центрального теплопостачання на Тяжилові та виробництво фотоелектричних панелей KNESS. А згодом на панельній дискусії обговорять питання розвитку зеленої енергетики та зеленої економіки.

Олеся Рудницька

26 жовтня, 2021