Сергій Моргунов доручив пришвидшити дооснащення шкільних укриттів Вінниці

Новини Вінниці / Сергій Моргунов доручив пришвидшити дооснащення шкільних укриттів Вінниці

Вінницький міський голова Сергій Моргунов доручив пришвидшити процес приведення до належного стану найпростіших укриттів у закладах освіти, у тому числі у контексті їх підготовки до опалювального сезону. На цьому він наголосив сьогодні, 6 вересня, під час інспекції одного з таких захисних приміщень.

Міський голова зазначив, хоча Вінниця почала готувати школи до офлайн-навчання ще з червня, ця робота потребує ресурсів та часу.

«На сьогодні на усі школи та дитячі садочки виділено 50,6 мільйонів гривень, - зазначає Сергій Моргунов. - З них 36,3 мільйони – це кошти на капітальні видатки на проведення ремонтів. Також були виділені кошти на придбання біотуалетів (там, де не можна обладнати стаціонарні санвузли), на освітлення та закупівлю генераторів. Адже деякі школи, де є можливість по місткості, можуть використовуватися також як пункти обігріву для населення. А у випадку необхідності, коли може виникнути така надзвичайна ситуація, що не буде ні електроенергії, ні газу, – і для приготування їжі. Для цього школою закуповується потужний генератор на 24 кВт, аби готувати їжу у шкільному харчоблоці. Це велика робота, але нам необхідно зробити її, принаймні, до кінця вересня цього року по всіх школах, щоб ми могли повноцінно забезпечити офлайн-навчання».

Загалом із 44 шкіл, які знаходяться на території Вінницької об’єднаної міської громади, найпростіші укриття наявні фізично у 30 закладах. 14 шкіл не мають підвалів. П’ять з них заключили угоди з сусідніми організаціями, які мають відповідні захисні споруди в 500 метровій доступності.

Усі укриття мають відповідати затвердженим вимогам, зокрема мають бути запасні виходи, освітлення, санвузол, меблі, вентиляція тощо. Це передбачено рекомендаціями Державної служби з надзвичайних ситуацій. «Нам дістався досить важкий спадок: в основному всі школи, заклади освіти будувались під час Радянського Союзу і в жодному закладі освіти не передбачалось укриття. Ми адаптуємо підвальні і цокольні приміщення під найпростіші укриття, - зазначила директор департаменту освіти Оксана Яценко. - Щоб ці приміщення виконували функції укриття, мають бути дотримані вимоги ДСНС. Зокрема, в вимогах передбачена точка Wi-Fi. Це пов'язано не так з освітнім процесом, як з системою оповіщення. Якщо люди спускаються, вони мають чути про початок та відбій тривоги» Оксана Яценко повідомила, що у серпні Мінцифри оголосило про проєкт щодо підключення закладів освіти до Wi-Fi.

«25 подали заявку на Мінцифри, 6 закладів підключили самостійно Wi-Fi. Тому в тих приміщеннях, де дозволяє квадратура, площа і умови - там може продовжуватися освітній процес. І це важливо, тому що нашим дітям потрібен безперервний процес і відчуття безпеки», - додала вона.

Для довідки:

Всього у Вінницькій громаді нараховується 117 комунальних закладів освіти. 71 з них мають власні укриття, 7 закладів уклали угоди про спільне використання найближчих укриттів Наразі тривають ремонтні роботи та придбання обладнання у найпростіші укриття у 32 закладах освіти за рахунок коштів бюджету.

Також до їхнього облаштування долучились міжнародні організації (ЮНІСЕФ), колективи закладів освіти та батьківська громада.