Сергій Борзов розповів про навчальний центр Служби судової охорони, якому немає аналогів в Україні

Новини Вінниці / Сергій Борзов розповів про навчальний центр Служби судової охорони, якому немає аналогів в Україні

Сьогодні, 19 листопада, у Вінниці презентували навчальний центр – структурний підрозділ територіального управління Служби судової охорони у Вінницькій області.

«Аналогів немає – створено з нуля. Два роки тому, 4 квітня 2019 року, в Україні створили Судову охорону України. Це єдиний державний орган, який підпорядкований судовій гілці влади», - написав у Facebook голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, якого запросили на відкриття.

Захід зібрав гостей в України та інших держав - експерти з охорони Італії, Франції, Румунії, представники ЄС та НАТО..

«Існування незалежного суду не може бути без спеціального органу, який би забезпечував охорону та безпеку судів і суддів, - зауважив виконуючий обов’язки голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький. - На жаль, модель, коли внутрішні війська або Міністерство внутрішніх справ захищали суди, вже минула. Напевно, мало місце і значна заполітизованість процесів в Україні, які відбувались у 2015 році. Тоді суди охоронялись на низькому рівні. Власне, на момент створення Служби судової охорони охороняли не більше 30% судів. І, дійсно, були питання, коли під час розглядів «чутливих» справ, судді і сторони залишались сам на сам зі проблемами безпеки».

За словами Олексія Маловацького, сьогодні це питання вкрай важливо на територіях, де суди розглядають справи про тероризм. Приміром, в Авдіївці – на межі з окупованими територіями. 7 років суд не працював. Є сподівання, що скоро запрацює.

Він теж буде взятий під охорону. І саме у Вінниці навчатимуть як це робити.

«За два місця отримають фахівця, який здатний захистити нашу Феміду», - запевнив голова Служби судової охорони Валерій Бондар. - Нехай вас не дивує штат навчального центру: 4 викладачі і 2 інструктори. Решта викладачів – офіцери, які перебувають на посадах Служби судової охорони. Вони на практиці знають, які проблеми виникають перед охороною. Вони приїжджатимуть у Вінницю вчити майбутніх захисників правосуддя України».

Як сказав Олексій Маловацький, попри усі виклики – COVID-19 і «драматичне недофінансування», «ми усі віримо, що в Україні буде незалежний суд, де перемагатиме розум і закон».