Сергій Борзов: «Боротьба з COVID-19 триває. Тепер у посиленому режимі – «червоній» зоні карантину»

Новини Вінниці / Сергій Борзов: «Боротьба з COVID-19 триває. Тепер у посиленому режимі – «червоній» зоні карантину»

Післязавтра, 18 листопада, з 00.00 Вінниччина переходить у «червоний» рівень епідемічної небезпеки. Таке рішення прийняли у понеділок, 15 листопада, ввечері на позачерговому засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

- Чому ж Вінницька область так довго трималась і все ж перейшла у «червону зону» карантину? – з цілком логічним запитанням NaПарижі звернувся до голови облдержадміністрації Сергія Борзова.

- На жаль, щодня протягом останнього тижня в області фіксували близько тисячі нових випадків, а в п’ятницю - рівно 1000. Зрозуміло, ситуація із госпіталізацією непроста. Посилили усі потужності медичної системи – нині в області 21 «ковідна» лікарня. Тобто не просто повішали табличку «ковідне віддлення» і занесли меблі, насамперед – це медики, які мають працювати в інфекційному відділенні, де до ліжок підведений кисень, і є апарати ШВЛ… Щодня спілкуюсь з лікарями, і всі говорять одне й те саме: 90-97% в лікарні лежать невакциновані…

Так, вакцинація у нас добровільна. Можливо, як і в інших «червоних» областях, після посилення карантинних обмежень вінничани масово підуть робити щеплення. А, можливо, ініціатива Володимира Зеленського - тисяча гривень за дві дози вакцинації – когось буде стимулювати.      

З 18 листопада у Вінницькій області почнуть діяти обмеження червоного рівня епідемічної небезпеки.

Червоний рівень епіднебезпеки передбачає ряд обмежень, які запроваджуються в регіоні.

Зокрема, забороняється: 

  • робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень навинос,
  • робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
  • робота закладів освіти, крім дитячих садків і початкових класів шкіл,
  • робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
  • проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів,
  • робота закладів культури, крім історико-культурних заповідників, проведення кіно- та відеозйомки.

Важливо, що вказані обмеження не будуть діяти у тих випадках, якщо 100% співробітників (організаторів) та відвідувачів (учасників) вказаних закладів (заходів) будуть повністю імунізовані та матимуть «зелений» COVID-сертифікат. 

Робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів на «червоному» рівні не обмежується, проте обов’язковим залишається дотримання протиепідемічних правил. 

Водночас місцева влада може ухвалювати додаткові заходи щодо посилення протиепідемічних правил у регіоні.

«Ладижин – це наш Моршин»

- Що відбувається в громадах? Які темпи вакцинації?

- У Вінницькій області вакциновано 778 тис населення - це 50%, з них двома дозами 330 тисяч.

Якщо конкретно: Ладижинська громада – 70% (від населення)

Сутисківська – 55%

Літинська - 59%

Тиврівська – 55%

Вапнярська – 51%

Калинівська – 50%

Барська – 40%

Жмеринська – 39%

Вінницька – 31%

Шпиківська – 20%

Станіславчицька – 17%

Ольгопільська – 16%

Копайгородська – 14%

Кунківська – 12%

Найбільше вакцинованого населення у Ладижині - це наш «другий Моршин» (70%), найменше вакциновано у Війтівцях - 10%.

Нещодавно провів нараду з головами громад і керівниками закладів «первинки». Всі ланки охорони здоров’я потрібно поєднати, щоб був єдиний механізм… Є ж приклад Моршина – там 75% вакциновані. Невелике курортне місто. Чим ми гірші?..

У Моршині зрозуміли, що масова вакцинація – це рішення проблем для життя усіх жителів. Бо якщо «червона зона», значить суворі обмеження – для когось немає роботи і немає поповнень до бюджету. Як в сім’ї, так і в місті. А ще ж захворюваність, смерті…

На ранок 15 листопада на Вінниччині за добу померло 29 хворих. Це страшна статистика… Тому прошу усіх вакцинуватися. Тільки так зможемо повернутися до звичного життя.

- Аналогом Моршина у нас є Хмільник. Теж місто-курорт. Скільки там вакциновано?

- У Хмільницькій громаді 31% вакциновано.

Але справа не в санаторіях, а у тому, що мер і лікарі «первинки» мають піклуватися про здоров’я своїх містян. Це наша спільна відповідальність. Якщо б у ЦПМСД більше вакцинували, то голова громади не мав би клопоту зі «вторинкою», особливо, якщо лікарня «ковідна». Бо тоді голова громади не спить - думає про кисень та апарати ШВЛ… Держава допомагає, але на місця «віддали» податки і кажуть: «Ви ж теж купуйте». Крім того, завдяки «ковідним» коштам від Нацслужби здоров’я лікарі отримають зарплатню.

Сімейний лікар мав обдзвонити кожного свого пацієнта, запросити на вакцинацію, на друге щеплення… І телефонують. Але не всі.

- Пункти вакцинації на вокзалах у вихідні – це чудово. Чи є сенс створювати їх біля храмів, особливо там, де вірян переконують у світовій змові та «розпилюванні» інфекції з повітря?

- Одна з конфесій (УПЦ МП – прім. авт.) дуже проти вакцинації. А інший представник християнського світу (УГКЦ – прім. авт.) у себе в храмі відкрив пункт щеплення… Я вважаю те, про що ви кажете, питанням політичним і не виключаю, що антивакцинаторські настрої можуть фінансуватися з-за кордону. В Росії «Спутник V» результату не дає, по телебаченню треба показувати, що нібито в Україні ситуація гірша, тому необхідно блокувати щеплення українців.

- Доволі високий відсоток пацієнтів потребує реанімаційних заходів. Чи вистачає кисню в лікарнях?

- Централізованим киснем забезпечено 98,7 % «ковідних» ліжок у 21 «ковідній» лікарні.

Попри складну ситуацію, кожного дня я контролюю, щоб в лікарнях був кисень. Ми працювали над тим, щоб встановити кисневі станції, які на сьогодні є в обласному центрі інфекційних хвороб, обласній дитячій інфекційній лікарні, 1-й міській лікарні Вінниці, у Ладижинській, Тростянецькій, Гайсинській, Могилів-Подільській та Калинівській лікарнях, також встановлюють у Жмеринці.

Забезпечення опорних «ковідних» лікарень централізованою подачею кисню триває. З державного бюджету на придбання кисневих станцій для Вінниччини виділено 17 млн. грн. Кошти вже надійшли на рахунки 9 опорних лікарень. Також заплановано закупити та встановити ще 4 потужні кисневі станції у Бершадь, Тульчин, Хмільник та Ямпіль.

 «У 2022 році розпочнеться «Велике будівництво» обласних лікарень»

- Чи будуть підвищуватися заробітні плати медикам? 

- На виконання указу президента України Володимира Зеленського у проєкті бюджету на 2022 рік передбачено кошти для встановлення мінімальної заробітної плати для лікарів на рівні 20 тисяч гривень та 13,5 тисячі гривень – для середніх медичних працівників. 

Підняття заробітної плати це крок на зустріч нашим лікарям та медсестрам, які завжди на передовій та лікують нас, а інколи і рятують життя.

- Очільник МОЗ Віктор Ляшко у Вінниці сказав про збільшення тарифу на «ковідний» пакет для лікарень з листопада. Адже «ковідного» пакету, який працював у квітні, раніше вистачало, але нині хворі більш складніші...

- Значно більший відсоток потрапляє до реанімацій. Споживання кисню хворого з «Дельтой» зростає у 5-6 разів. А кисень лікарні купують… На жовтень МОЗ підняв тариф у «ковідному» пакеті, щоб медики почали лікувати моноклональними антитілами. На листопад-грудень додатково виділяють близько 1,5 млрд грн. Це дозволить збільшити надходження коштів до лікарні по пакету приблизно на 100 тисяч. Буде 630-680 тисяч.

Також важливо і продовжувати програму президента «Велике будівництво» щодо покращення медичної інфраструктури на Вінниччині. Цього року у 10 приймальних відділень закуплено нове сучасне діагностичне обладнання. У Вінниці відкрили оновлене відділення Подільського регіонального центру онкології, для закладу було придбано лінійний прискорювач та комп’ютерний томограф. Також потрібно завершити будівництво кардіоцентру у Вінниці, яке було розпочато чотири роки тому.

У 2022 році розпочнеться «Велике будівництво» обласних лікарень, плануємо масштабну реконструкцію у будівлі Клінічного центру інфекційних хвороб із розміщенням приймального відділення, відділення інтенсивної терапії та реанімації.

«Велике будівництво» буде і в будівлі пренатального центру Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова;

будівлі поліклініки Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні з розміщенням діагностичного центру;

будівлі поліклініки Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова з розміщенням діагностичного центру;

приймального відділення хірургічного корпусу Вінницької обласної клінічної лікарні ім. М. І. Пирогова.

Ми повинні працювати, щоб медичні послуги були якісні. Міцного здоров’я усім. Дякую нашим лікарям.

Так, сьогодні надзвичайне навантаження на медиків. Вони рятують людські життя  – вдень і вночі. Це постійний стрес…

Багато питань сьогодні виникає щодо перевезень у громадському транспорті, в магазинах. Тому звертаюсь до вінничан: старайтесь розуміти один одного, спілкуйтесь без тиску і агресії. Будь ласка, дотримуйтесь карантинних правил.

І вакцинуйтесь! Захищайте і бережіть себе!

Олег Верлан

16 листопада, 2021