СБУ знайшла поширювача фейкового відео про «бійку у вінницькому тролейбусі через коронавірус» (ВІДЕО)

Новини Вінниці / СБУ знайшла поширювача фейкового відео про «бійку у вінницькому тролейбусі через коронавірус» (ВІДЕО)

Співробітники СБУ знайшли поширювача фейкового відео про бійку, яка нібито сталася у вінницькому тролейбусі через те, що хтось у салоні кашляв. Правоохоронці ще раніше запевнили, що відео не має стосунку до Вінниці, а відзняте воно було задовго до карантину. Кілька днів тому в СБУ заявили, що "першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування".

Співробітники СБУ знайшли поширювача фейкового відео про бійку, яка нібито сталася у вінницькому тролейбусі через те, що хтось у салоні кашляв. Правоохоронці ще раніше запевнили, що відео не має стосунку до Вінниці, а відзняте воно було задовго до карантину в іншому місті. Кілька днів тому в СБУ заявили, що «першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування». А 23 березня у спецслужбі повідомили про затримання поширювача фейку про «вінницьку» бійку.

Знайшли чоловіка у Дніпрі. В СБУ стверджують, що він діяв за завданням російської сторони: публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення COVID-19 в Україні.

"Закликав він і до порушення конституційного ладу та територіальної цілісності України, відповідні завдання надходили українцю від «куратора» з Російської Федерації. Для нагнітання паніки у суспільстві мешканець Дніпра мав робити фото та відео з порожніми полицями в магазинах, черг до аптек, фіксувати роботу спецтехніки та правоохоронців. У подальшому замовники планували використовувати матеріали для підготовки неправдивих новин. До речі, серед фейків, які поширював пропагандист, виявлено і відео про те, що в міському транспорті сталася бійка, оскільки один з пасажирів нібито кашляв та мав ознаки коронавірусу", - повідомляють у пресгрупі СБУ.

Під час обшуку за місцем проживання фігуранта правоохоронці знайшли комп’ютерну техніку та мобільні пристрої, які підтверджують його протиправну діяльність.

У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо оголошення фігуранту про підозру.

"Служба безпеки України продовжує викривати розповсюджувачів фейків про коронавірус. Починаючи з минулого тижня виявлено 38 осіб. Співробітники СБУ передали Нацполіції всю інформацію для застосування до них заходів адміністративного впливу. Між тим декілька осіб порушили серйозні статті Кримінального кодексу України", - зазначають в СБУ.

Сергій Маламура

24 березня, 2020