Самозахист чи умисне вбивство? Деталі інциденту, під час якого вінничанин наніс смертельне поранення нападнику

Новини Вінниці / Самозахист чи умисне вбивство? Деталі інциденту, під час якого вінничанин наніс смертельне поранення нападнику

Вчора, 30 вересня, Вінницький апеляційний суд не змінив запобіжний захід чоловікові, якого слідчі підозрюють в умисному вбивстві у Луці-Мелешківській, тому він і надалі перебуватиме під вартою. Про деталі трагічного випадку стало відомо під час судового засідання.

Як зазначають у пресслужбі установи, підозрюваний на судовому засіданні розповів наступне: ввечері 23 вересня у нього виник раптовий конфлікт із двома п’яними незнайомцями. Сварка переросла у бійку. Чоловік запевняє, що розкладним ножем захищався від нападників, які його душили. Удари завдавав хаотично. Від поранення один з учасників інциденту помер на місці події – у лісі дачного масиву «Тютьки», за 150 метрів від його будинку.

Сам підозрюваний перебуває на стаціонарному лікуванні, адже його сильно побили.

Підтримувала чоловіка у суді дружина, яку в той фатальний вечір йшов зустрічати з роботи і яка в той день була іменинницею. Обоє працюють: чоловік – начальником відділу в будівельному супермаркеті Вінниці, жінка – медсестрою. Виховують дванадцятирічного сина.

На соціальний статус і сімейний стан підозрюваного у своїй апеляційній скарзі просив зважити адвокат. Наполягав на рішенні, яке б змінило тримання під вартою на домашній арешт. Наголошував, що кваліфікація кримінального правопорушення за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство) – неправильна.

Втім, апеляційну скаргу суд відхилив та залишив у силі ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду.

Ймовірно, ця «історія» набере розголосу, адже у подібній ситуації кожен може опинитися. Чи не щодня у вечірній чи нічний час скоюють напади, пограбування. Якщо людина не має право на захист через острах того, що опиниться на лаві у суді, як підозрюваний в умисному вбивстві, а поліція не викорінює злочинність, то може хоча б суди орієнтувалися на здоровий глузд.

Відверто кажучи, складається враження, що чоловікові «шиють» справу, користуючись не законами, а «галочною» системою, або ще гірше – чекаючи на спроби адвоката «домовитися» та винагороду за визнання самозахисту.  

Олег Верлан

1 жовтня, 2021