Рожевий граніт, мармур та дзеркальне скло мали використати для оздоблення Будинку харчової промисловості у Вінниці

Новини Вінниці / Рожевий граніт, мармур та дзеркальне скло мали використати для оздоблення Будинку харчової промисловості у Вінниці

Будівля Вінницкої обласної Ради є одією із знакових споруд нашого міста. Всі вже звикли, до «жовтного будиночку», як іноді містяни називають  адміністративну установу. Та, виявляється за задумом архітекторів, виглядати вона мала більш масштабно.

Будівля Вінницької обласної ради є одією із знакових споруд нашого міста. Всі вже звикли до «жовтного будиночку», як іноді містяни називають  адміністративну установу. Та виявляється, за задумом архітекторів, виглядати вона мала більш масштабно. Щодо кольорової гами, то дизайнери пропонували рожево-теракотові кольори.

Це видно зі світлин старої газети «Більшовицька правда», фотографію якої на сторінці спільноти «Стара Вінниця» розмістив Леонід Загоруйко. На сторінці часопису, який дописувач датує 1935 роком, видно, що будівля мала бути трохи вищою та так би мовити більш монументальною.

Текст статті, до речі, написаний дуже поетично, підтверджує те, що Будинок Харчової Промисловості, який мали зводити на перехресті вулиці Леніна та 9-го Січня, нині Соборної та Артинова, проектувався як багаторівневий. Перший рівень – п‘ять поверхів, другий – дев‘ять.

В інформації йдеться про те, що споруду зводитимуть «за розпорядженням наркома харчової промисловості тов. Мікояна». Вартість будівлі -  2,5 млн. карбованців. Крім загальної площі - 2 тис. метрів квадратаних - зазначено ще й «кубатуру» будівлі – 4,5 тис. куб.

Будівля мала вражати не лише «гігантськими» розмірами, але й «багатим» оздобленням. Для респектабельності будівлі архітектори пропонували використовувати полірований рожевий граніт (зовнішні стіни першого поверху). Інші поверхи мали бути оштукатурені та пофарбовані в теракотовий колір. Для внутрішніх робіт передбачалися мармур, дзеркальне скло та нікельована мідь.

В будівлі проектувавлось кілька залів засідань, їдальня, кав‘ярні та оглядовий майданчик, «з якого відкривався чудовий вид на Вінницю». Зазначимо, що П‘ятничани на той час були «глухим» селом, то ж можна сказати, що з харчопрому було б видно не лише місто, а й сусідні села.

Крім закладів громадського харчування, в адміністративній будівлі мали зібрати усі трести: цукортрест, буряктрест, молокомаслотрест, головспирт та заготхудобу.

Ну, не все сталося, як гадалося, але в загальних рисах будівля на розі двох вінницьких вулиць стоїть, і  там працюють "державні" люди. Правда, вже не у трестах, а в департаментах та управліннях.

Новини Вінниці / Рожевий граніт, мармур та дзеркальне скло мали використати для оздоблення Будинку харчової промисловості у Вінниці
Марина Карабай

5 грудня, 2019