Російський бізнес у Вінниці: атракціони, зерно та риба з російським «корінням»

Новини Вінниці / Російський бізнес у Вінниці: атракціони, зерно та риба з російським «корінням»

Через повномасштабне вторгнення в Україні почався процес «пошуку» російського бізнесу для подальшої націоналізації. Звісно, не всього. Приміром, у Вінниці вже націоналізовано та продано ТОВ «Вінницяпобутхім». Наразі це єдиний приклад. Хоча, теж не бездоганний, адже підприємство пів року простоювало, а його активи значно подешевшали. Проте навіть у Вінниці й досі залишаються десятки фірм з російським капіталом.

Нагадаємо, NaПарижі розпочав тему публікацією «Російський бізнес у Вінниці: серед засновників є патронний завод і бізнесвумен, яка досліджує громадську думку». Продовжуємо власне дослідження.

 

ТОВ «ГБ «Медіапрес»

Підприємство спеціалізується на торгівлі книгами, текстилем та парфумами. Власниками  вказані у рівних долях двоє росіян – Роман Гудков з Москви та Єгор Більський з Наро-Фомінська Московської області. Перший з ним займається водними перевезеннями та торгівлею у РФ.

 

ТОВ «Сармат»

Підприємство виготовляє атракціони та здає в оренду нерухомість. Товариство, як і споріднене з ним «Аналог-Сервіс», належить кільком особам. Окрім вінничан, співвласником є росіянин Юрій Дзахов.

Хоча у реєстрах зазначена його вінницька адреса, бізнесмен більшість часу проводить у РФ, адже саме там розташовано декілька його фірм (приміром «Омера-Е»). Також він вказаний власником підприємства (ТОВ Феодосийский региональный парк аттракционов) у Феодосії на території тимчасово окупованого Криму, яке працювало у 2016-17 роках. Також є бізнес у Болгарії. Ю.Дзахов і його вінницькі партнери є співвласниками ТОВ «Віста-Софія» з Умані разом з росіянином Олександром Потаповим, який перебуває під санкціями РНБО з червня 2021 року.

 

ПАТ «СГП «Вінницярибгосп»

В акціонерному товаристві 31% капіталу належить Валерію Головченку, зареєстрованому у с.Дашів, громадянину РФ. Також у підприємства, яке спеціалізується на рибному господарстві, є декілька підрозділів по області.

Також В.Головченку належить 50% ПП «Подільський міжрегіональний ринок», «ТУК Поділля» (Хмельницький), 65% у ТОВ «Київ Русь газ» (Київ).

 

ТОВ «Академія прикладних досліджень»

Вінницьке підприємство працює понад 15 років і спеціалізується на оптовій торгівлі хімічними продуктами. 40% капіталу належить Василеві Сердюку, а 20% - Денисові Сердюку. Обидва співвласники є громадянами РФ і проживають у Санкт-Петербурзі. Брати працюють у Росії – перший як ліквідатор підприємств, другий – як підприємець.

 

ТОВ «Бріз-Д.Т.»

Підприємство спеціалізується на лісозаготівлі. Його співвласником є росіянин Аслан Тагієв (частка - 21,16%), який зареєстрований у Вінниці. Також йому належить 50% у ТОВ «Ярмук», що працює у цій же галузі. Зареєстрований як приватний підприємець.

 

ТОВ «Хурі Трейдінг»

Підприємство спеціалізується на оптовій торгівлі зерном. 60% її належить москвичу, якого кличуть Алаа Хурі. Росіянину належить також «Вещевая ярмарка на Хорошевке» у Москві.

Ігор Заіковатий

27 лютого, 2023