Росіяни вже готуються розробляти поклади літію в Україні, хоча не контролюють родовище

Новини Вінниці / Росіяни вже готуються розробляти поклади літію в Україні, хоча не контролюють родовище

У своїй звичці грабувати росіяни втратили зв'язок з підґрунтям. Так в окупованому Донецьку вони вже «намалювали» дозвільні документи на розробку родовище літію, яке розташоване на підконтрольній ЗСУ території України у Донецькій області.

Про це написав радник мера окупованого Маріуполя Петро Андрющенко, повідомляє zv.zp.ua.

За його словами, минулого тижня представники «Атомредметзолото» (АРМЗ, гірничорудний дивізіон держкорпорації «Росатом») погодили документи на видобуток літію. На підставі цього вони подають заявку на отримання відповідної ліцензії до Мінприроди Росії.

«Це не було б такою новиною (ну типове державне мародерство ресурсів знову), якби не одне але. Шевченківське родовище літію знаходиться на підконтрольній Україні території Донецької області. Кілька кілометрів від Курахового у напрямку Дніпропетровської області», - зазначив радник.

Навіть це свідчить, що жодних планів щодо зупинення чи закінчення війни у росіян немає.

«А ось проросійській спільноті в Україні варто задуматися, за що справді воюють росіяни. Відповідь очевидна», - підкреслив Андрющенко.

Зауважимо, літій – метал, ціни на якій у світі постійно зростають. Його використовують у силікатній промисловості, створенні спеціальних сортів скла, покриття порцелянових виробів та все частіше – виготовленні літій-іонних акумуляторів.

Кількість останніх з кожним роком стрімко росте через застосування їх у виробництві електромобілів та інших електронних пристроїв. Запаси літію в досить значній кількості є і в Україні. Фактично літій називають сучасним золотом.

Олег Верлан

11 січня, 2024