Росіяни розповсюджують фейк про «часткову мобілізацію» студентів на Вінниччині

Новини Вінниці / Росіяни розповсюджують фейк про «часткову мобілізацію» студентів на Вінниччині

Соцмережами росіяни почали поширювати неіснуючий у природі наказ про «часткової мобілізації» студентів у Вінницькій області. Текст фейкового документа автори «списали» зокрема й зі своїх директив.

У Telegram багатьох українських видань надійшло повідомлення від росіянина, який поширив так званий «наказ» від 1 жовтня. «Документ» виявився звичайним фейком.

Варто зауважити, що поширюючи фейк росіяни не звернули увагу та те, що в різних країнах повноваження щодо проведення мобілізації інакші, тому в Україні керівники обласних державних/військових адміністрацій не керують процесами мобілізації. А от у Росії їх «нагнули», зобов’язали.  

Згідно Законом України «Про мобілізаційну пидготовку і мобілізацію», загальне керівництво у сфері мобілізаційної підготовки і мобілізації держави здійснюється Президентом України, організаційне керівництво мобілізаційною підготовкою і мобілізацією в Україні — Кабінетом Міністрів України, а координація діяльності органів виконавчої влади з питань мобілізаційної підготовки та мобілізації здійснюється Радою національної безпеки і оборони України.

Зазначається, що часткова мобілізація може проводитися в окремих місцевостях держави, а також стосуватися певної частини національної економіки, Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, підприємств, установ і організацій. Вид, обсяги, порядок і строк проведення мобілізації визначаються Президентом України в рішенні про її проведення.

Водночас такого «наказу» із зазначеним номером та датою, на який посилаються у тексті, не існує.

Макс Мельник

29 вересня, 2022