Рік після місцевих виборів. Кого сьогодні підтримують вінничани та як оцінюють владу?

Новини Вінниці / Рік після місцевих виборів. Кого сьогодні підтримують вінничани та як оцінюють владу?

Найближчим часом вибори на Вінниччині не очікуються. Після президентських і парламентських минуло два роки, після місцевих – рік. Чи задоволені виборці регіону вибором, кого саме зараз вони підтримали б, і чи не розчаровані вони у своєму виборі?.. ГО «Соцінфо» на замовлення Вінницького обласного осередку КВУ дослідило електоральні настрої населення області.

Опитування тривало два тижні – з 5 по 18 листопада 2021 року. Всього у дослідженні взяло участь 2757 респондентів віком від 18 років і старше з 71 населеного пункту області. Метод дослідження – інтерв’ю за місцем проживання респондентів.

Респондентам пропонувалось оцінити, у правильному чи неправильному напрямку, на їхню думку, йдуть справи в Україні, області і Вінниці (останнє тільки для вінничан). Відповіді розподілились наступним чином: вважають, що у правильному напрямку йдуть справи в Україні – 18,5% опитаних, у правильному напрямку у Вінницькій області – 48,8%, у правильному напрямку у Вінниці – 67,7% вінничан. У той же час вважають, що справи йдуть у неправильному напрямку в Україні – 64,3%, в області – 35,2%, у Вінниці – 19,4%. Не змогли визначитися із відповіддю по оцінці ситуації в Україні – 17,2%, ситуації в області – 16,0%, у Вінниці – 12,9% респондентів. Тенденція очевидна: чим вищий рівень організації – населений пункт, область, держава – тим нижчий рівень оцінки стану справ і, навпаки, чим нижчий рівень, тим вища оцінка.

У ході інтерв’ю респондентам пропонували оцінити роботу суб’єктів законодавчої і виконавчої влади державного і місцевого рівня за п’ятибальною шкалою («1–зовсім не задоволений,  2–скоріше не задоволений,  3–наскільки задоволений, настільки й ні,  4–скоріше задоволений, 5–повністю задоволений»; якщо респондент не міг оцінити, це також фіксувалось).

Оцінка політиків

В цілому по області задоволені роботою президента В.Зеленського 24,1% респондентів (повністю задоволені – 6,2%, скоріше задоволені – 17,9%), роботою Прем’єр-міністра Д.Шмигаля – 9,0% (повністю задоволені – 1,6%, скоріше задоволені – 7,4%; не змогли оцінити – 22,9%), роботою Верховної Ради України задоволені 6,9% опитаних (повністю задоволені – 1,4%, скоріше задоволені – 5,5%), роботою Вінницької обласної ради – 29,6% (повністю задоволені – 6,7%, скоріше задоволені – 22,9%; серед мешканців Вінниці цей показник майже на 10% вищий – задоволені роботою обласної ради 39,2%), задоволені роботою голови Вінницької облдержадміністрації С.Борзова 22,8% (повністю задоволені – 6,9%, скоріше задоволені – 15,9%; не змогли оцінити роботу голови ОДА – 49,5%). Також респондентів просили оцінити задоволеність роботою голови їхньої територіальної громади.

Зрозуміло, що у кожній громаді – свій голова, але в цілому по області задоволені роботою голови своєї територіальної громади 53,9% опитаних (повністю задоволені – 23,3%, скоріше задоволені – 30,6%).

Роботою Вінницького міського голови С.Моргунова задоволені 69,4% опитаних вінничан (повністю задоволені – 31,2%, скоріше задоволені – 38,2%). Так само респондентів просили оцінити задоволеність роботою депутатів своєї громади.

Узагальнена оцінка по області – 39,5% жителів області задоволені роботою депутатів своїх територіальних громад (повністю задоволені – 12,6%, скоріше задоволені – 26,9%). У Вінниці цей показник вищий: задоволені роботою депутатів Вінницької міської ради 56,3% вінничан (повністю задоволені – 16,2%, скоріше задоволені – 40,1%).

Як бачимо, тенденція, виявлена у попередньому блоку питань, повторюється – роботою представників місцевої влади респонденти задоволені у більшій мірі, ніж роботою центральної влади.

Довіра до політиків і посадовців

За результатами опитування Володимиру Зеленському довіряють 25,4% виборців області, Дмитру Разумкову – 21,4% (не змогли оцінити – 14,1%, сказали, що не знають його – 10,7%), Петру Порошенку довіряють 21,8% опитаних, Віталію Кличку – 16,5%, Володимиру Гройсману – 61,8% (у Вінниці – 65,8%), Юлії Тимошенко – 21,2% (у Вінниці – 14,0%), Арсенію Яценюку – 12,1%, Юрію Бойку – 9,6% (у Вінниці – 7,3%), Олегу Ляшку – 15,0% (у Вінниці – 9,3%), Ігорю Смешку – 18,9%, Сергію Борзову – 19,3% (не змогли оцінити – 29,7%, не знають його – 19,8%), Сергію Моргунову – 33,8% (не змогли оцінити – 11,4%, не знають його – 34,3%; у Вінниці С.Моргунову довіряють 64,9%).

Рейтинг політичних партій і кандидатів на виборні посади

На питання «Якби найближчим часом відбувалися вибори до Верховної Ради України, за яку партію Ви проголосували б?» були отримані такі відповіді: найбільше голосів на момент дослідження виборці області віддали «Українській стратегії Гройсмана» – 30,8% (в тому числі у Вінниці – 35,2%), на другому місці «Слуга народу» з результатом 15,6% (в тому числі у Вінниці – 13,0%), на третьому місці «Європейська солідарність» – 10,7% (в тому числі у Вінниці – 12,7%), на четвертому місці ВО «Батьківщина» – 9,4% (в тому числі у Вінниці – 6,9%), на п’ятому місці партія «Сила і честь» – 5,3% (в тому числі у Вінниці – 6,1%), «Опозиційна платформа – За життя» і «Радикальна партія Олега Ляшка» набрали по області по 4,3% голосів виборців (в тому числі у Вінниці «ОПЗЖ» набрала – 3,5%, а «Радикальна партія О.Ляшка» – 1,6%). Всі інші партії як у області, так і у Вінниці не вийшли за межу у 1,5%. В цілому по області не змогли визначитися із вибором партії 6,8% респондентів, сказали, що не голосували б за жодну партію («зіпсую бюлетень») – 4,3%, не брали б участі у виборах – 3,2% опитаних.

На виборах депутатів обласної ради респонденти проголосували б таким чином: «Українська стратегія Гройсмана» – 43,4% (у Вінниці – 51,2%), «Слуга народу» – 10,5% (у Вінниці – 8,2%), ВО «Батьківщина» – 8,3% (у Вінниці – 5,4%), «Європейська солідарність» – 7,0% (у Вінниці – 8,3%), «Сила і честь» – 3,7% (у Вінниці – 3,8%), «Радикальна партія Олега Ляшка» – 3,5% (у Вінниці – 1,5%), «Опозиційна платформа – За життя» – 3,2% (у Вінниці – 3,7%)  Інші партії не набирають більше за 1,5%.

Вінничан також запитували, за яку партію вони проголосували б на виборах депутатів Вінницької міської ради. За «Українську стратегію Гройсмана» проголосували б 51,2% виборців Вінниці, за партію «Слуга народу» – 7,4%, за «Європейську солідарність» – 7,2%, за  ВО «Батьківщина» – 4,8%, за партію «Сила і честь» – 3,6%, за «Опозиційну платформу – За життя» – 3,5%.  Інші партії не подолали б межу у 2%.

Таким чином, отримані дані свідчать, що на місцевих виборах, якби вони відбувалися найближчим часом, до обласної ради з високою ймовірністю потрапили б чотири партії –  «Українська стратегія Гройсмана», «Слуга народу», ВО «Батьківщина» і «Європейська солідарність». З представників цих партій була б сформована і Вінницька міська рада при беззаперечному лідерстві «Української стратегії Гройсмана». За певних, сприятливих для них обставин, увійти до місцевих рад могли б і представники партій «Сила і честь», «Опозиційна платформа – За життя», а до обласної ради ще й «Радикальної партії Олега Ляшка».

На виборах до Верховної Ради, якби вони відбувалися найближчим часом, на території Вінницької області подолали б бар’єр у 5% найімовірніше ті ж самі партії, що й на виборах 2019 року з практично тими ж самими результатами за винятком перших двох позицій. За результатами підрахунку голосів у 2019 році партія «Слуга народу» вийшла на перше місце з результатом 37,91%, а друге місце посіла «Українська стратегія Гройсмана» - 15,39% голосів виборців області. На  момент дослідження результат майже протилежний – «Українська стратегія Гройсмана» - 30,8%, «Слуга народу» - 15,6%.

У ході дослідження респондентів запитували: «Якби найближчим часом відбувалися вибори президента України, за кого б Ви проголосували?». По області в цілому були отримані такі результати: за В.Гройсмана – 30,2% (у тому числі у Вінниці – 34,6%), за В.Зеленського – 16,2% (у Вінниці – 15,5%), П.Порошенка – 10,2% (у Вінниці – 12,3%), Ю.Тимошенко – 7,8% (у Вінниці – 5,4%), І.Смешка – 6,3% (у Вінниці – 6,2%), О.Ляшка – 4,1% (у Вінниці – 2,1%) і Ю.Бойка – 4,0% (у Вінниці – 3,1%). Всі інші з можливих претендентів не подолали 1,5%.

Прем’єр-міністр України, як відомо, обирається парламентом, але респондентів запитали: «Якби в Україні обирали Прем’єр-міністра, за кого б Ви проголосували?» і отримали такі результати: за В.Гройсмана проголосували б 44,2% виборців області, за Ю.Тимошенко – 9,1%, за І.Смешка – 5,0%, за Д.Разумкова – 4,6%, за А.Яценюка – 4,0%, П.Порошенко і Ю.Бойко отримали однаковий результат – 3,9%. Інші ймовірні претенденти отримали ще менший результат. Діючого Прем’єр-міністра Д.Шмигаля підтримали б 1,6% виборців області.

Опитування вінничан показало, що якби найближчим часом відбувались вибори міського голови, то 68,3% виборців віддали б свій голос за діючого мера С.Моргунова. На другій позиції С.Борзов – 3,5% і С.Кудлаєнко – 3,4%. Світлана Бевз, Віктор Бронюк, Андрій Гижко, Ганна Давиденко, Віктор Маліновський та інші з можливих претендентів отримали ще меншу підтримку. Не змогли визначитися із вибором 8,5%, не підтримали б жодного – 4,5%, не голосували б – 3,3% опитаних.

Як зазначив керівник осередку КВУ Владислав Телень, у людей свідомо не питали, чи задоволені вони нардепами-мажоритарниками, адже на наступні вибори будуть лише партійні списки. Більш того, невідомо, коли ще обиратимуть парламентарів, адже невиключно, що депутати спробують через Конституційний Суд відтермінували вибори на рік.

Керівник групи соціологів, кандидат філософських наук Віктор Белінський пояснив, що нині ці питання для вінничан не є актуальними, за два-три місяці до виборів уподобання можуть відкоригуватися.  

«Тоді люди почнуть визначатися. Крім того, можливо, з'являться нові партії чи блоки, що може суттєво змінити розклад сил», - вказав дослідник.  

Олег Верлан

6 грудня, 2021