«Ресурсний» закон збільшить податки з фермерів і пайовиків. Малий агробізнес Вінниччини може програти більше, ніж холдинги

Новини Вінниці / «Ресурсний» закон збільшить податки з фермерів і пайовиків. Малий агробізнес Вінниччини може програти більше, ніж холдинги

Усі вінницькі народні обранці 30 листопада підтримали у другому читанні «ресурсний» або «податковий» законопроєкт №5600. В Раді він забрав 255 голосів. Тепер президент має підписали документ, яким передбачені певні зміни до Податкового кодексу.

Голоси «за» законопроєкт дали усі мажоритарники з Вінниччини - Максим Пашковський, Геннадій Вацак, Петро Юрчишин, Анатолій Драбовський, Лариса Білозір, Олег Мейдич, Ірина Борзова, Микола Кучер.

«Законопроект не має на меті підвищення загальнодержавних податків для людей чи бізнесу, а усуває прогалини в Податковому кодексі, які дозволяли великому бізнесу не платити податки в Україні. Власники великого бізнесу не мають отримувати надприбутки у той час, коли люди не отримують гідні пенсії та зарплати», — прокоментував своє голосування нардеп Пашковський.

Кілька місяців політики наголошували на тому, що зміни до Податкового кодексу потрібні, адже вони перекриють шпаринки для великого бізнесу та змусять його сплачувати більше.

Проте законопроєкт №5600 встановлює низку нових ставок податків, які болюче вдарять по малому й середньому аграрному бізнесу, по власниках земельних паїв. А скільки таких на Вінниччині?.. Якщо фермери почнуть відмовляться від землі, у виграші будуть скоріше агрохолдинги.  

Так от, йдеться про загальне мінімальне податкове зобов’язання для платників єдиного податку. На практиці це нововведення означає, що власники сільських господарств повинні сплачувати податки на суму, яка буде не меншою за мінімальне податкове зобов’язання і обчислюється в залежності від розмірів земельної ділянки (1 400 грн за 1 га землі на рік).

Окрім цього, закон змінює умови оподаткування доходів фізичних осіб, отриманих від продажу сільськогосподарської продукції, виготовленої на власних земельних ділянках. Відтепер, якщо фермер реалізовує продукцію, вирощену на угіддях, сукупний розмір яких більший 0,5 га (раніше було 2 га), то зобов’язаний сплатити за це ПДФО у розмірі 18%.