Релігійний скандал на Хмельниччині: вигуками «ганьба» прихильники УПЦ МП зустріли військових, які проводжали в останню путь загиблого побратима

Новини Вінниці / Релігійний скандал на Хмельниччині: вигуками «ганьба» прихильники УПЦ МП зустріли військових, які проводжали в останню путь загиблого побратима

Вінничанин Олександр Грамарчук у місті Красилів Хмельницької області став свідком того, як «прихожани РПЦ кричали «ганьба!» військовим і родичам загиблого Героя, які виходили з храму після панахиди за загиблим, яку проводила ПЦУ». Вже наступного дня віряни УПЦ МП захопили Свято-Воскресенську церкву. Ба більше, вони стверджують, що «відстояли святиню від захоплення».

Скандал стався 23 червня. Як повідомляє «Суспільне Хмельницький», посилаючись на свідчення очевидців, прихильники УПЦ МП саботують рішення про перехід храму до громади ПЦУ.

Представники релігійної громади ПЦУ та місцевої влади зрізали замки, аби мати доступ до приміщення. Адже ще 10 квітня понад 1500 членів релігійної громади проголосували за перехід Свято-Воскресенського храму з УПЦ МП до ПЦУ.

Вигуками «Ганьба!» натовп прихильників Московського патріархату зустрів ревізійну комісію, яка мала інвентаризувати майно парафії, та військових, які виходили з храму після прощання із загиблим у бою воїном.

Лише коли близькі та рідні загиблого пройшли повз, натовп почав кричати «Ми не хочем ПЦУ», ніби пояснюючи таким чином причину акції.

Обурливу поведінку виклав у мережу вінничанин, учасник бойових дій Олександр Грамарчук.

«В Красилові (Хмельницька область) прихожани РПЦ кричали "ганьба!" військовим і родичам загиблого Героя, які виходили з храму після панахиди за загиблим, яку проводила ПЦУ», - написав він.

Зазначимо, перехід Свято-Воскресенської церкви до складу ПЦУ розпочався 10 квітня і завершився 30 травня. Втім, в УПЦ МП цього не визнають. Скориставшись можливістю, прихильники МП знову зайняли територію храму 24 червня. Пікетують тепер храм віряни ПЦУ.

 

 

Олег Верлан

25 червня, 2023