«Рекет на дорогах»: через 10 місяців на Вінниччині справу патрульних передали до суду

Новини Вінниці / «Рекет на дорогах»: через 10 місяців на Вінниччині справу патрульних передали до суду

Вінницькою обласною прокуратурою до суду передано обвинувальний акт щодо оперуповноваженого Гайсинського райуправління поліції та інспектора сектору реагування патрульної поліції. Від водія, якого запинили на дорозі через порушення, правоохоронці хотіли отримали гроші та змушували розрахуватися «на місці», відібравши документи, а потім і автівку. «Рекет на дорогах» цього «дуету» виявили ще у квітні 2021-го.

Як повідомляють у пресслужбі Вінницької обласної прокуратури, оперуповноважений обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 368 КК України), а інспектор ще й у незаконному заволодінні документами (ч. 1 та ч. 3 ст. 357 КК України).

Нагадаємо, двом вінницьким правоохоронцям повідомили про підозру через «терор» водія, вимагання та «віджим» автівки лише у грудні минулого року.

Досудовим розслідуванням установлено, що в квітні 2021 року поліцейські зупинили водія автівки за підозрою у керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння. Щоб не притягувати кермувальника до адміністративної відповідальності, правоохоронці вимагали в нього 15 тисяч гривень неправомірної вигоди. Більш того, аби водій не уникнув «оплати», поліцейські забрали у нього документи на авто та паспорт для виїзду за кордон.

Через декілька днів правоохоронці зупинили цього самого водія та почали вимагати у нього пред’явити документи на авто, які ж самі раніше вилучили. Вони погрожували чоловікові скласти протокол про вчинення адміністративного правопорушення через відсутність документів, і цього разу відібрали в кермувальника автомобіль та ключі від нього.

У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованих злочинів у судовому порядку, обвинуваченим загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна.

Досудове розслідування здійснювалось слідчими 4-го слідчого відділу (з дислокацією у м. Вінниці) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Хмельницькому, оперативний супровід – Управління внутрішньої безпеки НП України та СБУ.