Путін вирішив «грати ва-банк»: Кремль планує для війни залучити людські резерви союзників із Середньої Азії

Новини Вінниці / Путін вирішив «грати ва-банк»: Кремль планує для війни залучити людські резерви союзників із Середньої Азії

Саміт країн Організація Договору про колективну безпеку у Москві мав би сприяти зміцненню зв’язків. І на це, аби вгодити Путіну, натякнув білоруський політик Олександр Лукашенко. Однак, «щось пішло не по плану». Як не рідко трапляється останнім часом з росіянами. Судячи зі всього, у Кремлі розраховували переконати партнерів постачати «гарматне м'ясо» для їхньої «спецоперації», а ті не в захваті…

Нагадаємо, держави-члени так званої ОДКБ: РФ, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан та Таджикистан. Не всі однозначно підтримали агресію росіян. Тому президенти й острахом поїхали у Москву, розуміючи, що не на травневий чай запрошують у такий складний період.

Отже, все по черзі про московський саміт 16 травня. По-перше, його зібрали на тлі виснажливої війни в Україні, коли російські війська не мають прогресу у наступі, несуть величезні втрати, а нейтральні Фінляндія та Швеція заявили про бажання вступити у НАТО. Тобто загальнополітична картина (додамо численні санкції) для Путіна значно гірша, ніж на 24 лютого.

По-друге, Лукашенка вмовили стали спікером Кремля. Він вкотре вказав на теоретичну загрозу, яку може становити Альянс для цих країн.

«Без якнайшвидшого згуртування ОДКБ нас завтра може не бути. Якби ми одразу виступили єдиним фронтом, не було б цих пекельних санкцій. Росія не повинна боротися зі спробою розширення НАТО наодинці», – наголосив самоназваний президент.

Він заявив, що для зміцнення ОДКБ треба посилити політичну взаємодію, підвищити механізм консультацій: позиції мають бути єдиними. І це сказав політик, який надав для росіян свою територію, а от війська утримує від «втручання» третій місяць…

Третє. Володимир Путін озвучив ціль саміта лідерів ОДКБ. Президент РФ анонсував цілу серію воєнних навчань, яка має пройти восени 2022 року. До неї будуть залучені усі країни організації, а саме Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Тобто РФ вирішила, а інших поставили до відома. Путін не уточнив, який очікується масштаб навчань і де вони мають проходити.

Оскільки після навчань «Захід» військових кинули до «пекла», сумніві у меті навчань у лідерів Вірменії, Казахстану, Киргизстану та Таджикистану немає, що Москві потрібне нове гарматне м'ясо, адже у «ДНР» і «ЛНР» закінчується чоловіче населення.

Тож Кремль вирішив грати «ва-банк». Союзникам складно буде відмовити Путіну у проханні-наказі, але ніхто з них не хоче стати підсанкційним. Є час на пошук варіантів.

У найскладнішій ситуації опиняється Єреван. Зазнаючи поразок у Нагірному Карабасі, вірмени, якщо і нададуть своїх військових Путіну, то втратять навіть примарну надію на статус-кво з Баку. У Нурсултані не хочуть втратити західних партнерів, хоча і відчувають залежність від Москви. Залишаються ще дві найбідніші країни, громадяни яких за символічну платню рублями підуть воювати будь-куди… Але для тамтешніх лідерів це може обернутися ізоляцією. Не факт, що погодяться...   

І четверте. Саміт підтвердив припущення, що Путін не хоче йти на оголошення мобілізації у РФ, тому зацікавлений у залученні «голодних» центральноазійських людських ресурсів.

Якщо союзники відмовляться – це стане найбільшим ударом по репутації Путіна, адже розсиплеться багаторічно вибудована система, що мала бути праобразом «СРСР-2.0».

Тим часом, у ЗМІ підмітили дивну поведінку деяких учасників саміту. Особливо вирізнялися Путін та Олександр Лукашенко. Росіяни  транслювали підсумкові зустрічі, і на кадрах видно, як Лукашенко «завис», пустивши очі під лоба, коли російський лідер вкотре розповідав про «розгул неонацизму в Україні». Російський же президент конвульсивно сіпався під час розмови з президентом Таджикистану.

Держави-члени так званої Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) не планують брати участь у війні в Україні. Це питання нібито навіть не обговорювалося на зустрічі лідерів цих країн. Таку заяву зробив генсек організації Станіслав Зась. 

"Сьогодні під час зустрічі президент Російської Федерації Володимир Путін дуже докладно поінформував своїх колег про хід спеціальної військової операції, яку проводить Російська Федерація в Україні. Питання про будь-яку участь ОДКБ у цій спеціальній військовій операції не ставилося і не обговорювалося", - сказав Зась.

З іншого боку, хіба ще хтось вірить росіянам? За кілька днів до 24 лютого вони нібито не збирались воювати з Україною, а потім раптом напали. 

Олег Верлан

16 травня, 2022