Протест фермерів у Брюсселі: поліція застосувала водомети під час саміту Євроради

Новини Вінниці / Протест фермерів у Брюсселі: поліція застосувала водомети під час саміту Євроради

Під час саміту Євроради у Брюсселі в четвер поліція використала водомети проти фермерів, які влаштували акцію протесту. Близько 1,3 тисячі тракторів заповнили вулиці міста, а фермери вимагали уваги до проблем сільськогосподарського сектору.

Протестувальники виразили незадоволення несправедливою конкуренцією з-за кордону, планами зі скорочення субсидій та планованими нормами ЄС. Демонстрація у Брюсселі є лише частиною широкомасштабної хвилі протестів фермерів у Франції та в усій Європі.

Суть протестів полягає у тому, що фермерам стає дедалі важче заробляти на гідне життя через зростання вартості енергії та добрив, дедалі дешевший імпорт сільськогосподарської продукції та зміни клімату, що призводять до посух, повеней і пожеж.

Фермери висловлюють своє незадоволення тим, як європейські парламентарії поводяться з ними. Вони вважають, що влада має приділяти більше уваги проблемам сільського господарства та враховувати їхні потреби.

Сутички між фермерами та поліцією під час протестів відбулися, коли фермери розпалили багаття та перекинули статую перед будівлею Європейського парламенту. Поліція відповіла водометами та перешкодила спробі фермерів зрубати дерево.

Протести фермерів тривають у Франції, де фермери перекрили рух на восьми автомагістралях у околицях Парижа, а також у Португалії та Греції. Уряди країн, що стикаються з протестами, намагаються знайти компромісні рішення для заспокоєння ситуації.

Сільське господарство, яке є однією з найбільш субсидованих галузей у Європейському союзі, переживає глибокі зміни через перехід до стійкої економіки та глобальну конкуренцію. Влада ЄС та країн-членів намагаються знайти рішення, щоб підтримати фермерів та забезпечити стабільність у сільському господарстві.

Михайло Білик

26 лютого, 2024