Прорахунки «Зеленої хвилі»: вінницький архітектор Плясовиця пояснив недоліки нової концепції проспекту Коцюбинського

Новини Вінниці / Прорахунки «Зеленої хвилі»: вінницький архітектор Плясовиця пояснив недоліки нової концепції проспекту Коцюбинського

Чому вінничанам не подобається ідея з трамваєм біля Центрального ринку? Після того, як 6 лютого виконком Вінницької міськради надав дозвіл на виготовлення документації щодо реконструкції проспекту Коцюбинського, площ Перемоги, Привокзальної та Героїв Чорнобиля, у соцмережі почалась нова «хвиля» критики. Містяни не стільки проти трамваю на проспекті, скільки вказують, що звуження проїжджої частини створить додаткові проблеми та не вирішить існуючих.

Чому вінничанам не подобається ідея з трамваєм біля Центрального ринку? Після того, як 6 лютого виконком Вінницької міськради надав дозвіл на виготовлення документації щодо реконструкції проспекту Коцюбинського, площ Перемоги, Привокзальної та Героїв Чорнобиля, у соцмережі почалась нова «хвиля» критики. Містяни не стільки проти трамваю на проспекті, скільки вказують, що звуження проїжджої частини створить додаткові проблеми та не вирішить існуючих.  

Зазначимо, що трамваї курсували на ділянці проспекту Коцюбинського між площею Перемоги і вокзалом до кінця 1970-их. Потім тодішня влада вирішила розширити проспект через поступове зростання навантаження автотранспортом. Колії розібрали, а тролейбусне сполучення вдовольняло потреби вінничан. Трамваї ж почали їздити «в обхід» - через сучасні вулиці Замостянську, Янгеля (Фрунзе) та Батозьку.

З початку 2010-их у Вінниці почали більш-менш активно обговорювати ідею «повернення» трамвайних колій до Центрального ринку. Варто пригадати, що навіть Петру Порошенку, тоді ще не президенту, пропонували фінансово підтримати проєкт з реконструкції проспекту з облаштуванням трамвайних колій, але він обрав інші напрямки.

Кілька років тому у мерії Вінниці вирішили надати ідеї розголосу. Саме так з’явився термін «Зелена миля» і проєкт було розширено до реконструкції всього проспекту, а над розробкою у 2018-19-му працювали групи урбаністів з різних міст. Так, звісно, реконструкція проспекту Коцюбинського потрібна, фахівці запропонували безліч цікавих і свіжих рішень.     

Наразі виконком перейшов до наступного етапу – дав «зелене світло» виготовленню документації, що передує безпосередньо реконструкції. По ескізному проекту видно, що за основу взята ідея івано-франківської команди, яка підтримала ідею з «поверненням» на проспект трамваїв та запропонувала облаштувати зупинку громадського транспорту біля набережної «Рошен» і дорожнє кільце біля Будинку офіцерів.

Нагадаємо, що івано-франківці позиціонували проспект Коцюбинського як «хребет» Замостя, на якому мають розвиватися комерційні та громадські активності. За задумом урбаністів, район слід розглядати як бізнес-центр. Крім того, архітектори пропонують зафіксувати лінію поверхневості, відновити квартальну сітку на вулиці, а різну ширину проспекту використати для створення місць відпочинку, розваг.

Команда розробила профіль вулиці, в якому є дві виділені смуги: під трамвай (разом із зеленим бульваром) та під тролейбус і автобуси. Паркування пропонується розмістити на сусідніх вулицях, а проспект розвантажити, залишивши по одній смузі руху авто в кожен бік. Таким чином комерційно пожвавляться сусідні до проспекту вулиці. Цікавою є пропозиція влаштувати дорожнє «кільце» на площі Перемоги.

Проєкт, представлений на виконкомі, буде доповнюватися і коригуватися, адже наразі не йдеться про точну дату його втілення і фінансування. На візуалізації видно, що посеред проспекту Коцюбинського може з’явитися зелена смуга – з деревами, газонами та місцями для відпочинку. Як колись…

Повернення до теми трамваїв біля Центрального ринку викликало бурну дискусію у соцмережах. Переважно вінничани негативно ставляться до цієї ідеї, хоча загалом підтримують реконструкцію. Чому проти? Майже одностайно містяни зазначають, що звуження дороги посилить затори, а про паркування на бічних вулицях може казати лише той, хто не стикався з тим, що вони і сьогодні зайняті автівками.

Вінницький архітектор Віталій Плясовиця у Facebook висловив свою думку щодо трамвайної колії та ідей урбаністів, по яким надано дозвіл.

«Не було у молодих хлопців (а їх було 4 команди з різних міст, які брали участь в конкурсі) такої ідеї. Це було основною вимогою організаторів конкурсу. Тобто урбаністи не аналізували і не думали, треба він (трамвай, прім. авт.) там чи ні. Їм поставили умову і вже над самим розміщенням рейок їм довелося міркувати», - зазначив він.

За словами В. Плясовиці, запропоновано усіма трамвайні колії, одна смуга для авто і одна смуга для громадського транспорту, без парковок.

«Я думаю, що бізнесмени будуть дуже цьому «раді». Тому що весь бізнес знає, де є парковка, там є торгівля. У чистій теорії ідея трамвая звичайно відмінна. А як же буде на практиці? Найбільше питання там - паркомісця. Урбаністи придумали геніальну ідею, тобто нічого не придумали, а просто запропонували паркувати авто на сусідніх вулицях. Забувши напевно про той факт, що ці вулиці вже заставлені автомобілями.

Так само були запрошені фахівці з Німеччини, які позитивно поставилися до цієї ідеї з трамваєм. І заявили, що це дуже дорогий проєкт і ми зможемо швидше на 7 хвилин добиратися від центру до вокзалу. Сотні мільйонів гривень (на реалізацію, прім. авт.) = 7 хвилин часу», - порівняв архітектор.

На його думку, з цим проєктом не потрібно поспішати, «віддаючи данину моді урбаністики». Краще ще обміркувати, чи дійсно так необхідний там трамвай і варто повністю прибрати парковки? Також він радить провести фінансовий аналіз вкладень.

Можна лише додати, що ще рік тому вінничани сподівалися на підтримку багатьох місцевих ініціатив з боку уряду та Державного фонду регіонального розвитку. Нині Вінниця не те щоб «в опалі», але не є серед міст, куди готові з держбюджету вкладати сотні мільйонів…

Також варто додати, що площа Привокзальна навіть без «розворотного» трамвайного кільця, яке передбачене урбаністами, «перевантажена» торговими центрами – існуючими та тими, що будуються. Але саме там заплановано зменшення паркувальних місць, хоча їх і нині не вистачає. А вінничани до ТЦ переважно пішки не ходять…