Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»

Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»

Попри визначеність Мінкульту з об’єктами, які у 2021 році підпадають під програму «Велика реставрація», на Вінниччині намагаються внести в неї певні корективи, а точніше додати єдиний на область проєкт – Палац Потоцьких у Тульчині. Відповідні документи надіслано до міністерства. Звісно, це не гарантує початок робіт, але і не виключає, що у держави з’явиться бажання зберегти «перлину Поділля».

Попри визначеність Мінкульту з об’єктами, які у 2021 році підпадають під програму «Велика реставрація», на Вінниччині намагаються внести в неї певні корективи, а точніше додати єдиний на область проєкт – Палац Потоцьких у Тульчині. Відповідні документи надіслано до міністерства. Звісно, це не гарантує початок робіт, але і не виключає, що у держави з’явиться бажання зберегти «перлину Поділля».

«Палац Потоцьких у Тульчині – перший вінницький об’єкт сьогодні подаємо на «Велику реставрацію» у Міністерство культури та інформаційної політики. «За» одноголосно проголосували на засіданні Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні містобудування та архітектури ОДА. Мова про перший етап реставрації головного корпусу. Його насамперед треба зберегти. Аби не втратити. Тут вчаться і працюють – це приміщення Тульчинського фахового коледжу культури», - зазначив у Facebook голова вінницької ОДА Сергій Борзов.

У будівлі немає централізованого опалення. А дах вимагає термінового ремонту, аби не доводити пам’ятку архітектури до аварійного стану…

«Зрозуміло, що 1 мільярд гривень на один Тульчин не виділять. А саме стільки коштуватиме реставрація лише занедбаного корпусу комплексу Палацу Потоцьких. Загалом бюджет програми «Велика реставрація» на 2021-й рік складає 2 млрд грн. Але все поступово. Має бути початок. Ми його зробили», - підкреслив губернатор.

У дописі він перелічив, що передбачає проєкт першого етапу. С.Борзов згадав, що потребує реставрації дах, необхідна заміна вікон та вхідних дверей, реставрація фасаду з ремонтом північної тераси портику та ремонтом підлоги вхідної галереї, а також важливі ремонтні роботи внутрішніх приміщень.

«Велика реставрація» тільки починається. На Вінниччині, сподіваюсь, - із Тульчина. Тому давайте реально дивитися на ситуацію і разом робити відповідні кроки. Облдержадміністрація свій зробила: замовник проєктної документації – Управління будівництва ОДА. З державного бюджету за рахунок коштів субвенції на соціально-економічний розвиток за моєї ініціативи та підтримки народного депутата Лариси Білозір виділено 1, 234 млн грн. Важливо, що об’єкти будуть по всій Україні та реалізовуватимуться у співпраці з місцевими громадами. Тому прошу долучатись Тульчинську громаду», - вказав очільник області.

Він акцентував увагу, нарешті в Україні не відкладають питання збереження культурної спадщини, а одним із стратегічних напрямків Мінкульту є реалізація президентської програми Володимира Зеленського «Велика реставрація».

«Міністр культури України Олександр Ткаченко, як приклад, наводить Францію, де над переосмисленням культури та спадщини почали системно працювати ще у 1960-х. Там почали саме з реставрації пам’яток та культурних хабів у невеличких містах.Тульчин – це наш туристичний потенціал. Наша спадщина», - підкреслив С.Борзов, додавши, що завдяки «Великому будівництву» . область «зшивають» з Україною новими дорогами.

Тому, на його думку, для Вінниччини важливо, що показати гостям. І не лише у Тульчині.

«Чекаємо погодження з Міністерства культури та інформаційної політики, - зауважив він. - Реставраційні роботи можуть початися на Палаці вже цього року».

Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»Новини Вінниці / Проєкт реконструкції Палацу Потоцьких у Тульчині подали у Мінкульт для включення у «Велику реставрацію»