Прогнозована інфляція. У червні подорожчають продукти

Новини Вінниці / Прогнозована інфляція. У червні подорожчають продукти

Вінничани привчені економити, тому змушені часто-густо купляти продукти харчування у супермаркетах. По багатьом позиціям там дешевші ціни, ніж на ринках. А мережі виставляють однакові ціни, не дивлячись на рівень забезпеченості споживачів.

Вінничани привчені економити, тому змушені часто-густо купляти продукти харчування у супермаркетах. По багатьом позиціям там дешевші ціни, ніж на ринках. А мережі виставляють однакові ціни, не дивлячись на рівень забезпеченості споживачів.

Щодо Вінниччини, то за квітень по рівню зарплат область на 9-му місці в Україні. Так кажуть у Головному управлінні статистики. Але про те, скільки платять вінничанам, NaПарижі розкаже в іншому матеріалі. Поки що - про вартість продуктового «кошику».   

Так от, всі експерти ринку запевняють, що в червні ціни на продукти будуть як і раніше зростати. Прогнозується подорожчання не на все продовольство, проте основні тенденції, що встановилися на українському ринку, поки збережуться. Вартість продуктів із овочевої групи досить висока і такою буде залишатися ще, принаймні, до кінця другої декади червня.

«До цього часу на український ринок повинні почати надходити молоді овочі з відкритого ґрунту вітчизняного виробництва... І вже в липні ми будемо мати досить велику пропозицію дешевих овочів на внутрішньому ринку», – розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин виданню Today.ua.

Ціни на хліб у червні знижуватися не будуть. Нещодавно збільшилися. Принаймні, до надходження зерна нового врожаю жодних коливань не прогнозують. Лише коли в засіки піде новий урожай, стане більш-менш ясно, як може змінитися вартість хлібу. Зважаючи на зріст вартості палива, ціни підуть угору.

Крім того, не знижуватимуться і ціни на соняшникову олію. Такого безпрецедентного зростання цін на соняшникову олію, як це було в осінньо-зимовий сезон 2020-21 року, вже не буде. Можливо, масло ще буде дорожчати, але вже не так стрімко.

А ось молочна продукція в країні може подешевшати. Навіть при незначній кількості худоби, з приходом літа молоко і молочні продукти можуть трохи подешевшати. Адже корови вийшли на пасовища. Це, звичайно, буде сприяти зниженню цін на продукти молочної групи. Однак розраховувати на те, що це зниження буде суттєвим і на щось вплине, не варто. У кращому випадку, ціна впаде на 5-10%.

На останок нагадаємо, в Україні найближчим часом може подорожчати курятина. Кілька виробників запевняли NaПарижі у повзучому збільшенні ціни. В першу чергу це пов'язано з високими цінами на корми і різким скороченням поголів'я курей при високому попиті на продукцію. Отже вартість може вирости на 20%.

Олег Верлан

1 червня, 2021