Проект парку «Хімік» відклали. Його «лобіст» Чумак запевняє, що не відступить від ідеї побудови храму

Новини Вінниці / Проект парку «Хімік» відклали. Його «лобіст» Чумак запевняє, що не відступить від ідеї побудови храму

У позаминулому році відбулися громадські слухання щодо реконструкції парку «Хімік» і побудови там храму УПЦ Київського патріархату. Наразі міськими службами створено попередній план реконструкції та навіть на сесію 23 лютого мало б виноситися рішення про його затвердження. Однак під тиском громадськості земельна комісія міськради його «відклала» на доопрацювання.

У позаминулому році відбулися громадські слухання щодо реконструкції парку «Хімік» і побудови там храму УПЦ Київського патріархату. Наразі міськими службами створено попередній план реконструкції та навіть на сесію 23 лютого мало б виноситися рішення про його затвердження. Однак під тиском громадськості земельна комісія міськради його «відклала» на доопрацювання.

Мер Сергій Моргунов заявив, що, зважаючи на те, багато вінничан не згодні, варто повернутися до обговорення. Не секрет, що голова УНА-УНСО Сергій Чумак був головним «лобістом» ідеї побудови церкви саме Київського патріархату. Політик має висловитися, щоб пояснити, а чи є сенс втручатися в це обговорення? Більш того, чи є шанс, що під храм у парку нададуть ділянку?.. 

«Впевнений, що є не тільки шанс виділення ділянки, але і усі підстави для цього, - коментує свою позицію NaПарижі С. Чумак. - Тому необхідно активно обговорювати, щоб доносити людям і владі  не тільки позицію патріотичних кіл Вінниці, але і невідворотність такого рішення.

Тепер з приводу подій та аргументації так званих опонентів. Ми маємо інформацію, що рішення відклали під тиском громадськості, але нікому не відомо, що це за громадськість, кого вона представляє та яка у них мета у цьому протистоянні? Група людей, яка піднімає ґвалт в інформаційному просторі з приводу того, що планується почати забудовувати парк «Хімік» величезним храмом.

Давайте внесемо ясність, бо мало хто з читачів знає, що на мапі міста парка «Хімік» не існує! Є реакриаційна зона, яка знаходиться в дуже занедбаному стані. По друге, коли ми кажемо про будівництво храму, то мова іде про виділення 24 соток землі. Це не 10 гектарів, що недавно вінницька влада виділила Московській церкві.

Стверджується, що будуть знищенні дерева. Треба бути об‘єктивним і погодитися з опонентами, бо дійсно буде знищено 8 дерев (8!), але в рамках благоустрою території Єпархія Української церкви планує висадити десятки нових дерев, не кажучи про кущі.

Крім того, важливе доповнення - єпархія Української церкви не планує мати огорожу навколо храму, територія буде повністю відкрита та вписана в загальний ландшафт, територію, де також планується навести порядок. Зрозуміло, що усі будуть у виграші - і мешканці будинків, які розташовані навколо, і віруючи, і українці, які живуть в Україні та хочуть мати свою, Українську церкву.

З чим не можна не погодитися, так це з твердженням, що у Вінниці дуже велика кількість церков. І це дійсно так, але є дуже маленькій нюанс - це культові спорудження Московської церкви! А скільки в обласному центрі Вінниця церков Української церкви і де вони розташовані? Саме у цьому криється відповідь на багато запитань, бо цих церков одиниці, усі вони невеличкі, навіть нагадують каплички та розташовані на околицях Вінниці.

Тепер поставте та самі відповідайте на запитання, чиї інтереси відстоює так звана громадськість, яка протистоїть виділенню землі під будівництво храму Української церкви, який буде присвячений, в тому числі українським воїнам, які загинули на війні з Росією, яка має в Україні філіал російської церкви, очільники якої не тільки підтримують війну проти України та благословляють вбивць на боротьбу проти нашої країни».

Олег Верлан

26 лютого, 2018