Президент Гвінеї-Бісау вмовляв Зеленського зустрітись з Путіним

Новини Вінниці / Президент Гвінеї-Бісау вмовляв Зеленського зустрітись з Путіним

Після візиту до Москви президент Гвінеї-Бісау Умару Сісоку Ембало 26 жовтня завітав до Києва, щоб передати бажання російського диктатора Путіна зустрітися та обговорити «примирення». Подорож африканського лідера, який визнав, що «товаришує» з Росією із зиском, виявилась марною.

Гвінея-Бісау – невеличка країна на заході Африки з населенням менше 2 млн і площею трохи більше за Одещину.

Зустрічаючись з Путіним Ембало просив допомогти із постачанням воєнної техніки, а також заявив, що приїхав «як брат і як друг». Під час брифінгу у Ембало попросили пояснити його позицію щодо війни, на що він відповів, що і Україна також є партнером Гвінеї-Бісау.

«Україна теж наш партнер стратегічний, те саме я сказав вчора (під час зустрічі із Путіним – ред.). І я не приховую, що Росія завжди була нашим стратегічним партнером. І навіть на тлі війни стратегічне партнерство лишається… В принципі, я не був налаштований обговорювати, хто був більшим партнером, а хто меншим», - сказав гість.

Він пояснив, що «такий за своєю натурою, що… якщо я когось визначаю своїм другом, то це назавжди». Ембало додав, що Гвінея-Бісау підтримала резолюцію Генеральної Асамблеї ООН із засудженням незаконних «референдумів», які Росія влаштувала на тимчасово окупованих територіях Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Але він назвав Україну та РФ «братськими народами».

Також Ембало передав Зеленському слова Путіна про потребу у «налаштуванні мостів та діалогу». Український лідер відповів, що попри ці слова росіяни щодня атакують українців безпілотниками. На пропозицію розблокувати відносини Зеленський відповів, що для початку варто розблокувати Чорне море…

Отже, коли із функцією переговорника не справився президент Туреччини Ердоган, Путін почав шукати будь-кого, хто б «налагодив мости». Позиція Москви нині виглядає так: приїхали з Африки за зброєю, то спочатку домовтесь з Києвом, а тоді подивимось. А паралельно у росЗМІ «описують» сценарій «підриву» над Чорнобилем «брудної бомби» для залякування Заходу.   

Олег Верлан

26 жовтня, 2022