Повідомили про підозру священику з Вінниччини, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, «Гіві» та «Моторолу»

Новини Вінниці / Повідомили про підозру священику з Вінниччини, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, «Гіві» та «Моторолу»

СБУ повідомила про підозру настоятелю храму УПЦ (МП) на Вінниччині Димитрію, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, Михайла Толстих «Гіві» та Арсена Павлова «Моторолу».

Про це повідомляє Служба безпеки України

Співробітники СБУ викрили настоятеля одного із храмів Вінницької єпархії УПЦ (МП), який заперечував збройну агресію Росії та виправдовував тимчасову окупацію частини України.

«На власному Телеграм-каналі він повторював наративи Кремля про «громадянську війну» в нашій державі та вихваляв ексватажків терористичної організації «днр» Олександра Захарченка, «Гіві» та «Моторолу».

Також клірик поширював «авторські» коментарі, в яких намагався дискредитувати українських військових та ображав релігійні почуття представників різних конфесій», - йдеться у повідомленні.

Для підготовки деструктивного контенту священик використовував публікації російських пропагандистських інтернет-ресурсів, у тому числі офіційний сайт РПЦ. Крім того, протоієрей розповсюджував антиукраїнську агітацію під час проповідей та спілкування з прихожанами церкви.

«При обшуках за місцем проживання клірика виявлено мобільні телефони та комп’ютери із доказами підривної діяльності на користь рф. Ініційовані Службою безпеки експертизи підтвердили факти його злочинної діяльності проти нашої держави», - додають у СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади).

У пресслужбі Вінницької обласної прокуратури уточнюють, що, за даними слідства, підозрюваний донедавна був настоятелем кількох храмів УПЦ (МП) на Вінниччині, допоки релігійні громади не перейшли до ПЦУ.

Відтак, втративши реальну паству, священник активізував свою проросійську діяльність в інтернет-мережі. Він, достовірно знаючи про заборону російської соціальної мережі «вКонтакте», використовував створений у ній власний акаунт для поширення антиукраїнських матеріалів.

Переважно це був контент релігійної спрямованості, проросійська пропаганда із закликами до насильницької зміни і захоплення державної влади в Україні та представлення збройної агресії російської федерації як внутрішнього громадянського конфлікту.

Такі ж матеріали підозрюваний поширював у створеній ним спільноті «Приход Святых Царственных Мучеников-Страстотерпцев и Блаженной Матроны Московской» в Telegram, дублюючи, зокрема, публікації зі спільноти «Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси».

Фігурант переховувався від правосуддя на території кількох областей України, але у результаті оперативних дій Служба безпеки встановила його місцезнаходження і затримала.

Наразі йому обрано міру запобіжного заходу – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочинів.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ у Вінницькій області за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Наразі жодних офіційних повідомлень щодо затриманого протоієрея на сайті Вінницької єпархії УПЦ (МП) немає.

За інформацією з власних джерел, затриманим є 53-річний Дмитро Тіхов, уродженець Івано-Франківська, який проживав у Пултівцях поблизу Вінниці. До 2022-го священик мав два приходи у селах, але не приховував проросійських поглядів і відмовлявся відспівувати полеглих захисників. Також Д.Тіхов «обожнював» проросійського імператора Миколу ІІ. На світлинах під час затримання не складно роздивитися портрети монарха.

Слід зазначити, що священик – доволі не бідна людина. З дружиною-лікарем вони виховують трьох дітей, мають великий маєток на Вінниччині, а також квартири у Львові та Києві. До кінця року він перебуватиме під вартою.

Новини Вінниці / Повідомили про підозру священику з Вінниччини, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, «Гіві» та «Моторолу»Новини Вінниці / Повідомили про підозру священику з Вінниччини, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, «Гіві» та «Моторолу»Новини Вінниці / Повідомили про підозру священику з Вінниччини, який вихваляв донецьких терористів Захарченка, «Гіві» та «Моторолу»