Понад 7 тисяч рішень вінницьких судів зникло з реєстру: ситуація має системний характер

Новини Вінниці / Понад 7 тисяч рішень вінницьких судів зникло з реєстру: ситуація має системний характер

За рік з бази публічного реєстру безслідно зникла чимала кількість рішення не лише Вінницьких судів. Так, за допомогою аналітичної системи YouControl, “Слідство.Інфо” з’ясувало, що з  мільйонної бази записів безслідно зникли більше 200 тисяч по всій Україні.

За 2018-ий з публічного доступу ЄДРСР зникло 7 189 справ вінницьких судів. За показником область на 9-му місці в Україні.  Безслідно зникає чимала кількість рішень не лише вінницьких судів. Так, за допомогою аналітичної системи YouControl, “Слідство.Інфо” з’ясувало, що з мільйонної бази записів зникли більше 200 тисяч по всій Україні. Журналісти припускають, що перш за все зникають політично мотивовані записи.

Вже не одноразово система YouControl зарекомендовувала себе, як головний інструмент по розкриттю махінаційних схем. Так, завдяки тому, що YouControl зберігає всі рішення, які з’являються в публічному доступі, стало відомо про зникнення з реєстру ухвали, де згадувався один зі спонсорів “Слуги народу”. Він перерахував «доброчинну» допомогу у 3,2 мільйони гривень.

Відомо, що у реєстрі спонсор, він же власник компанії “Віста спейс”, фігурував у кримінальному провадженні про розкрадання близько сотні мільярдів гривень. За версією слідчих, злочинна організація створила “конвертаційно-транзитні центри” під контролем податківців. За підрахунками правоохоронців, державі було завдано збитків на майже 96 мільярдів гривень від таких операцій упродовж 2011-2014 років. У провадженні фігурує 100 компаній. Фірма, яка спонсувала “слуг”, серед них. 

Але з державного реєстру ця інформація чомусь зникла. Тож тепер про репутацію спонсора з офіційних джерел дізнатися неможливо. Спочатку ухвала потрапила в публічний доступ, а потім її приховали. Однак, YouControl «пам’ятає» все.  І це — не єдиний випадок. 

Адже, якщо партія має порушення у фінансуванні, то їй можуть відмовити у державній підтримці. На 2020 рік у державному бюджеті для президентської політичної сили передбачено майже 230 мільйонів гривень. Оскільки детальної інформації про донорів у фінзвіті партії немає, то її можна було би знайти у відкритих даних, як от з реєстру судових рішень. Утім, проблема полягає тому, що інформація зникає. 

Використавши дані аналітичної системи YouControl, стало відомо, що упродовж 2018-го року з  відкритого доступу прибрали 229 600 тисяч документів, які стосуються кримінальних, адміністративних, цивільних і господарських справ. Серед лідерів зниклих документів — місто Київ. Журналістам вдалося виявити це завдяки тому, що YouControl зберігає всі рішення, ухвалені українськими судами (окрім Конституційного Суду) починаючи з 2006-го року, які з’являються в публічному доступі. 

Держпідприємство, яке опікується судовим реєстром, зазначило “Слідству.Інфо”, що приховало ухвали з відкритого доступу на підставі постанови слідчого, який вважав, що розголошення цієї інформації може зашкодити слідству. 

У судовий реєстр мають вноситися всі ухвали. Однак закон дозволяє не показувати зміст судового документу, якщо засідання відбулося у закритому режимі. Тоді в реєстрі відображається номер та дата документу, але сам текст не показується. 

Трапляються й інші випадки, коли судові ухвали з’являються у реєстрі, а потім зникають. Саме це явище журналісти почали вивчати, коли аналізували фінансування українських політичних партій. Так, як у законі про судові рішення не виписано чіткої процедури приховування ухвал, які не повинні бути публічними. 

За словами заступника директора компанії YouControl Данила Глоби, база містить найбільш повну інформацію про ухвалені в Україні рішення. Оскільки вони отримуються з судового реєстру, як тільки вони там з’являються, і залишаються в системі незалежно від того, чи видалили їх пізніше. 

“Зникнення раніше оприлюднених рішень із судового реєстру нас не обмежує. Якщо ми вже взяли інформацію з реєстру, то можемо публікувати. Це публічна інформація у формі відкритих даних, вільне використання і розповсюдження якої гарантується Конституцією і законами України”, — сказав Глоба. 

Серед лідерів з видалення документів — як показала система — місто Київ, з відкритого реєстру зникло майже 50 тисяч документів, ухвалених столичними судами. Чимало судових рішень минулоріч вилучили також у Дніпропетровській області — близько 20 тисяч та на Одещині — майже 18 тисяч. 

Усі судові рішення є відкритими та повинні бути оприлюднені в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення та підписання. Не допускається внесення будь-яких змін до судових рішень, які вже є у реєстрі. Окрім випадків, що пов’язані із необхідністю виправлення технічної помилки, допущеної під час внесення судового рішення до реєстру. Утім, навіть в цьому випадку, як пояснив нам адвокат Микола Ореховський, текст документа не редагується, а публікується виправлений зміст. Таким чином, ми можемо бачити всю історію ухвалення рішення. 

Немає жодних причин, крім негласних слідчих дій, які могли би стати підставою неоприлюднення документів. Про це говорить експерт з громадської організації “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик.  

Однак рішення судів все ж зникають з публічного доступу. І не тільки в кримінальних провадженнях. До прикладу, упродовж 2018-го року в юрисдикції міста Києва було видалено з публічного доступу 49 404 документів. З них — 7786 адміністративних справ, 2018 — цивільних, 979 — господарських, 514 — адмінпорушень і 38107 — кримінальних проваджень. Не в  усіх цих документах ішлося про обшуки чи початок досудового розслідування, тим не менше, їх приховали з публічного доступу.  За вилучення інформації з реєстру посадовець несе лише адміністративну відповідальність — штраф від 10 до 17 тисяч гривень.