Поки в Україні боряться з коронавірусом, психлікарні через недофінансування опинились на межі закриття

Новини Вінниці / Поки в Україні боряться з коронавірусом, психлікарні через недофінансування опинились на межі закриття

Поки з бюджети списують чималі кошти на боротьбу з коронавірусом, МОЗ заявляє про "шалене" недофінансування психіатричних лікарень країни. Дані медзаклади виявились на межі закриття, не дивлячись на те, що в них перебувають понад 22 тисячі пацієнтів.

Поки з бюджету списують чималі кошти на боротьбу з коронавірусом, МОЗ заявляє про "шалене" недофінансування психіатричних лікарень країни. Дані медзаклади виявились на межі закриття, не дивлячись на те, що в них перебувають понад 22 тисячі пацієнтів.

Як заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, під час імплементації другої черги реформи психіатрична та протитуберкульозна служби опинилися під найбільшою загрозою.

Степанов звинувачує реформування служби його попередниками. Ніби то вони занизили тариф на лікування пацієнтів, через що психіатрична служба опинилась на межі знищення через недофінансування галузі - від мінус 50% до мінус 80% порівняно з минулим роком (за даними МОЗ це понад 870 мільйонів гривень — ред.).

"Найстрашніше в цьому, що у нас у багатьох спеціалізованих психічних лікарнях є близько 22 тисяч хворих, які мають хронічні психічні захворювання. Тобто це люди, які втратили соціальні зв'язки, вони повинні перебувати під наглядом медичних працівників.

Зрозуміло, що якщо лікарня отримує менше на 80% фінансування, то це означає практично закриття цієї лікарні", — наголосив керівник МОЗ.

Степанов заявив, що необхідні серйозні коректування, щоб лікарні не були закритті, а медичні працівники не звільнялися.

"Зараз ми закінчуємо наші розрахунки стосовно того, як саме будемо фінансувати і реформувати, у тому числі психіатричні лікарні, щоб вони не позакривалися і щоб наші медичні працівники не були звільнені", — сказав Степанов.