Подробиці історії з «падінням» російського Іл-76: кремлівська пропаганда знайшла привід для скасування обмінів

Новини Вінниці / Подробиці історії з «падінням» російського Іл-76: кремлівська пропаганда знайшла привід для скасування обмінів

Навколо падіння російського літака Іл-76 сьогодні, 24 січня, вирують пристрасті. У Москві вимушені визнати авікатастрофу, але завзяття, з яким РФ намагається перекласти вину на українських військових, та безліч інших деталей вказують на дещо відмінний розвиток подій.

Нагадаємо, у Корочанському районі Бєлгородської області Росії впав літак Іл-76. Окремі російські пабліки ще до офіціозу від міноборони РФ поспішили вказати, що бортом перевозили 65 українських полонених для обміну та три охоронця.

У той же час у Силах оборони припустили, що літаком доставляли ракети для ЗРК С-300. Навіть на відео, знятому росіянами, видно, як з падаючого судна «вилатає» об’ємний вантаж. 

NaПарижі зібрав свідчення різних джерел, обізнаних з темою Іл-76.

Низка російських ЗМІ поширили заяви голови комітету Держдуми РФ з оброни Андрія Картаполова про те, що в літаку нібито перебували десятки українських військовополонених, яких везли на обмін.

«Сьогодні мав відбутися обмін 192 на 192. Ось перший (літак) віз 65 осіб, другий – інших», - сказав Картаполов, додавши, що тепер обміни полоненими між Росією і Україною «мабуть, будуть поставлені на паузу».

Росіяни навіть опублікували «обмінні» списки. Однак, виявилось, що деяких з українців, які були вказані у цих списках, обміняли ще 4 січня.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що з’ясовує ситуацію.

«Наразі, я, як Уповноважений ВРУ з прав людини, з'ясовую всі деталі події та аналізую отриману інформацію. Закликаю представників ЗМІ та громадян України не робити передчасних висновків та довіряти лише офіційним джерелам. А також прошу не розповсюджувати недостовірну інформацію. Ворог підступний. І всі ми знаємо, які жахливі методи РФ може використовувати, аби дестабілізувати українське суспільство. Не ведіться на провокації», - зауважив він.

Представник Головного управління розвідки МОУ та Координаційного штабу Андрій Юсов в коментарі «Радіо Свобода» підтвердив, що на 24 січня був запланований обмін.

«Але я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається», - зазначив він.

У Міноборони України наразі не можуть підтвердити, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки «ще з’ясовують інформацію».

Український OSINT-аналітик «Скринька Пандори» повідомив, що борт під номером RA-78830 летів через Єгипет, Саудовську Аравію, Червоне море и Іран. Поблизу Сирії він зник з радарів, а потім з’явився над Бєлгородом. Тож виникають великі сумніви з приводу утримання полонених у Шарм-ель-Шейху…

«Все вказує на те, що він (Іл-76) привіз зброю зі Сходу. Пока ще жодних ознак, що там могли бути полонені», – пише ТГ-канал.

Генеральний штаб ЗСУ в Facebook заявив, що «продовжить знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку».

Також у коментарі ВВС Генштаб ЗСУ підтвердив, що і надалі вважатиме законною ціллю борти з балістичним озброєнням, якими бомблять Харків.

Якщо скласти всі факти, то схоже, що росіяни «знайшли» потрібні боєприпаси на Ближньому Сході, але не довезли. Ба більше літак рухався на північний схід від Бєлгорода. Аби «прикрити» фіаско у Москві «вигадали» тему з полоненими, нашвидкуруч опублікували списки і «образились». Наразі така версія виглядає найбільш правдоподібною. Однак, хто саме збив борт, нині залишається таємницею. Росіяни пишуть, що удар по літаку наносився з н.п. Липці під Харковом. Якщо б так, то ЗСУ збивало за 100 км все, що летить. Тож не виключно, що до збиття причетні російські сили.

Олег Верлан

24 січня, 2024