Після низки фейків про поранення Залужний «передав вітання» росіянам

Новини Вінниці / Після низки фейків про поранення Залужний «передав вітання» росіянам

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний не поранений і виконує свої обов'язки – попри заяви, які тиражує російська пропаганда. Свіже відео із Залужним опублікував у Facebook 25 травня військовий блогер Анатолій Штефан (Штірліц).

«Погані новини для рашнпропаганден! Валерій Федорович почувається добре і продовжує планувати звільнення українських земель від російських окупантів! З головнокомандувачем разом і лише вперед до нашої спільної Перемоги!» – підписав відео А.Штефан.

У кадрі він констатував, що протягом травня пропаганда країни-окупанта тиражує «феєричні та фантастичні» історії про головного комітету ЗСУ.

Зазначимо, що у російських ЗМІ та пабликах з 22 травня поширюється інформація про те, що Залужний нібито був тяжко поранений і більше не в змозі виконувати свої обов'язки. Пропагандистське агентство «РИА Новости» написало, що Залужний нібито отримав закриту черепно-мозкову травму та множинні осколкові поранення внаслідок ракетного удару по командному пункту в районі села Посад-Покровське на Херсонщині на початку травня. «У військовому шпиталі у Києві йому зробили трепанацію черепа», - вказувало державне агентство.

Директор Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін заявив, що російська сторона нібито отримує інформацію про стан здоров'я Залужного, «але немає гарантій достовірності». .

Загалом РФ лише за два тижні травня тричі публікувала фейки про загибель Залужного та ще двох українських генералів – командувача Сухопутних військ Олександра Сирського та командувача Силами територіальної оборони Ігоря Танцюри. Про це 19 травня розповідала заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

Після цього були нові фейки. Так, чергове спростування Маляр оприлюднила 20 травня, тоді йшлося про «зникнення» Залужного. «Головком на місці. Робить свою роботу. Щойно спілкувалися», - написала вона тоді. За словами Маляра, РФ таким чином застосовує типову інформаційну технологію, спрямовану на деморалізацію української армії.

Залужний уранці 24 травня доповідав на засіданні ставки верховного головнокомандувача, повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов.

Олег Верлан

25 травня, 2023