Після бійки у Жмеринці про підозру повідомили 22 чоловікам, серед яких двоє місцевим депутатів

Новини Вінниці / Після бійки у Жмеринці про підозру повідомили 22 чоловікам, серед яких двоє місцевим депутатів

У прокуратурі Вінницької області зазначають, що наслідками грубого порушення громадського порядку під час проведення сесії Жмеринської міськради 27 лютого стало затримання 22 осіб. Серед них троє місцевих – два депутата міськради та людина, яку силовики пов’язують з кримінальними колами.

У прокуратурі Вінницької області зазначають, що наслідками грубого порушення громадського порядку під час проведення сесії Жмеринської міськради 27 лютого стало затримання 22 осіб. Серед них троє місцевих – два депутата міськради та людина, яку силовики пов’язують з кримінальними колами.

Як уточнюють у пресслужбі прокуратури Вінницької області, було затримано 22 особи, 19 з яких належить до так званих молодіжних рухів. Зазначається, що вони «у масках та у камуфляжній формі увірвалися до приміщення Жмеринської міської ради, де відбувалось сесійне засідання».

«Молодики, вчиняючи опір працівникам поліції, із застосуванням балонів сльозогінного газу, господарських ножів, бруківки, дерев’яних палиць, уламків бордюрного каменю, з метою припинення роботи сесії, пошкодили вхідні двері та вікна приміщення міської ради, майно, а також нанесли тілесні ушкодження громадянам, які знаходились в приміщенні міської ради та працівникам Жмеринського ВП ГУНП у Вінницькій області», - пояснюють у прокуратурі.

Також зазначається, що окрім 19 молодиків з «Нацдружин» і «Едельвейсу» було затримано «двох депутатів Жмеринської міської ради та місцевого жителя - "кримінального авторитета", що вчиняли протиправні дії на місці події й наносили тілесні ушкодження особам, яких затримувала поліція».

Усім затриманим чоловікам повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, вчинене групою осіб, пов'язане з опором представникові влади, із застосуванням іншого предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень). Правоохоронці ініціювали обрання запобіжних заходів підозрюваним, у тому числі  у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

Зазначимо, що напередодні – 28 лютого – представники «Нацдружин» на брифінгу спростували звинувачення у побитті поліцейських.

Заступник керівника вінницької організації «Нацдружин» Денис із позивним «Трейн» стверджував, що не вони першими почали бійку. Як доказ хлопець показує відео, де видно, що вікна і двері будівлі міськради б’ють із середини люди в цивільному. Серед них, за словами «нацдружинника», були й депутати, які, за версією керівника поліції Вінниччини Юрія Педоса, допомагали поліцейським забезпечувати правопорядок.  

Нагадаємо, ввечері 27 лютого начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос наголосив, що «нападники на Жмеринську міську раду – члени ГО «Едельвейс» та «Національних дружин» міста Вінниці. Серед затриманих є і два лідери цих організацій».

Макс Мельник

29 лютого, 2020