Під «Велику реставрацію» на Вінниччині потрапили палац Потоцьких у Тульчині та облмуздрамтеатр у Вінниці

Новини Вінниці / Під «Велику реставрацію» на Вінниччині потрапили палац Потоцьких у Тульчині та облмуздрамтеатр у Вінниці

До переліку об'єктів, які планують підремонтувати в рамках програми «Велика реставрація» потрапили одразу дві архітектурні пам'ятки з Вінниччини, які є комунальною власністю. Це перлина регіону палац Потоцьких у Тульчині та будівля облмуздрамтеатру імені Садовського у Вінниці.

Як повідомив у Facebook міністр культури Олександр Ткаченко, «бюджетний комітет погодив виплату субвенцій на комунальні об’єкти».

«Це означає, що найближчим часом ми розпочнемо фінансування цих об’єктів за рахунок бюджету Міністерства культури та інформаційної політики України. Серед поданих об’єктів від ОДА (усі з наявною проектно-кошторисною документацією) Експертною радою при Мінкульті було обрано 26», - зазначив очільник міністерства.

Слід відзначити, що у перевагу не віддавали окремим регіонам, в кожній області обрано по одному-два об’єкти. У Вінницькій області фінансування виділять на «реставрацію головного корпусу пам’ятки «Палац» у місті Тульчин» і «реставраційний ремонт частини фасаду Музично-драматичного театру ім. Садовського».

Зауважимо, будівлю театру пам’яткою архітектури назвати складно, адже її збудовано після Другої світової війни.

Нагадаємо, з появою програми з держбюджету кошти передбачалися лише на об’єкти державної форми власності. Жоден з вінницьких не потрапив до переліку. Потім вдалося врегулювати питання щодо «включення» колишнього палацу Потоцьких.

Після внесення змін у програму, з Вінниччини на «Велику реставрацію» подавали й інші об'єкти. Зокрема, «Садиба Комарів XVI-XIX ст. (смт Муровані Курилівці), «Комплекс споруд садиби фон Мекк» (смт Браїлів), «Палац Грохольських-Можайських (смт Вороновиця), «Садиба М.Пирогова (Вінниця). Ці будівлі не включено до програми фінансування.