Перше інтерв’ю Зеленського російським ЗМІ заборонили публікувати в РФ: якою є позиція України

Новини Вінниці / Перше інтерв’ю Зеленського російським ЗМІ заборонили публікувати в РФ: якою є позиція України

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю для низки ЗМІ Росії. Не смійтесь. Роскомнадзор попереджає російські ЗМІ про необхідність відмовитися від публікації. До тих, хто задавав питання, обіцяє застосувати санкції.

Зеленський розповів про спроби свого політичного усунення з боку групи Медведчука.

«Це була група Медведчука, кума чинного російського глави. Вони знаходили політичні формати усунення. На місцевих виборах було багато пропаганди і ослаблення місцевої влади», - заявив він.

Так само Президент розповів про спроби дестабілізувати Україну з боку РФ перед війною.

«Ця дестабілізація потрібна була для того, щоб привести партії і розколоти монобільшість. Хаос в економіці країни і нестабільність політичного духу приводили б все одно до ескалації з боку РФ. Просто тоді б вони могли б нашу країну окупувати швидше, це точно входило в їхні плани», - сказав Зеленський.

Він звинуватив Росію у спробах зірвати посівну кампанію та залишити без продовольства чимало дружніх Москві країн.

«З якоїсь причини вчора прилетіло 6 ракет по Львову. Щось там воєнізоване вони шукали таке, що прилетіло 6 ракет. Б'ють по різних складах і нафтобазах, прекрасно розуміючи, що зараз посівна. Який стосунок це має (навіть якщо говорити про демілітаризацію) до посівної? Україна годує частину Європи і половину Арабського світу. Ви ж з арабами в хороших взаєминах», – заявив Зеленський.

За словами очільника держави, на його думку, не обов’язково очікувати кінця війни, аби організувати обмін полоненими, однак, якщо окупанти викрадатимуть дітей, то усе це закінчиться тим, що жодних переговорів з Росією Україна вести не буде.

«Тому що це скотство я бачив у мінському процесі. Я назвав це скотством ще тоді. Ми домовилися з Путіним у 2019 році, що поміняємо всіх на всіх... Ми передали списки туркам, французам, росіянам та СММ ОБСЄ. Все скінчилося, нікого вони не змінили, жодних усіх на всіх. Не спрацювало тоді», - заявив президент.

Зеленський розкрив деякі подробиці переговорів нашої країни з Російською Федерацією. За його словами, наша сторона навіть і не порушує питання «денацифікації» та «демілітаризації» з окупантом.

«Денацифікація та демілітаризація» - взагалі ми не обговорюємо це. Я сказав, що наша група… Ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь «демілітаризацію», якусь «денацифікацію». Для мене це абсолютно незрозумілі речі», - заявив президент.

Президент Володимир Зеленський відреагував на пропозицію президента Польщі Анджея Дуди про введення миротворців для припинення війни РФ проти України. Він визнав, що не зрозумів пропозицію польської влади. Україна, за його словами, не хотіла б отримати заморожений конфлікт на своїй території. Президент передав цю позицію польським урядовцям.

«Я знаю, чи вони продовжили цю риторику. На щастя, чи на жаль, це поки наша країна, а я президент, тому поки ми будемо вирішувати, чи будуть тут чи інші сили», – додав Зеленський.

Очільник держави прокоментував головні умови переговорів з Росією. Він так само розповів про процедуру підписання мирного договору. Це можливо тільки під час особистої зустрічі з Путіним. Президент так само зазначив, що спочатку має відбутися повне виведення російських військ.

«Ось ми зустрілися, ми з ним домовилися, цього достатньо — нашого з ним договору з підписами, печатками, хоч кров'ю. Цього достатньо, щоб почати процес виведення військ. Війська повинні бути виведені, гарантії все підпишуть і все. Це все буде працювати далі. Далі ратифікація в парламенті, референдум кілька місяців, а потім зміни до Конституції», - заявив президент.

Зеленський розповів російським журналістам про мотивацію українських військ, які захищають Маріуполь від військ РФ.

«Їхні сім'ї звертались. Я розмовляв із хлопцями. Я казав, що коли потрібно вийти, щоб вижити, то зробіть це. Я надав їм вибір. Вони сказали: Ми не можемо, ми не кинемо поранених. Більше того, вони сказали: Ми не покинемо вбитих... Тому вони захищають місто, захищають поранених і захищають мертвих, яких вони хочуть поховати», – заявив Зеленський.

Щодо повернення тимчасово окупованих територій Донбасу й Криму до складу нашої країни, то на його думку, Росії для початку варто повернути свої війська назад та розпочати діалог щодо цього складного питання.

«Вивести війська Російської Федерації на компромісні території - а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди. Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до Третьої світової війни. Я добре все розумію і розумію. Тому я й говорю: це компроміс», - заявив президент.

За словами Зеленського, в першу чергу він зобов’язаний завершити війну, аби запобігти ще більшій кількості загиблих. Також він зауважив, що в нього ще є час, аби й надалі обговорювати питання Донбасу.

«Мені не 70 років, у мене точно є час. Але я тут ненадовго, і після мене прийде гідна людина. Я хочу закінчити цю війну, не хочу, щоб ми мали сотні тисяч загиблих. Я цього не бажаю», - додав президент.

Зеленський відзначив, що Україна не розглядала можливості силового нападу ні на Донбас, ні на Крим.

«Бо глибоко розумію, скільки тисяч людей наших загинуло. І якою була б ціна цих територій, нехай навіть відвойованих», - зауважив Зеленський.

Президент спростував усі припущення щодо зацікавленості України у війні проти Росії.

«Ми прагнемо миру. Якщо би не хотіли, ми б завтра були в Криму. Війна, ми вперед, ура, побігли! Та немає жодного "Ура"... Росія каже, щоб ми в документі написали, що не будемо забирати Крим воєнним шляхом. Та не будемо ми його забирати воєнним шляхом... Людей шкода. Наших людей шкода. Тому що підуть туди люди й гинутимуть...» – заявив Зеленський.

Зеленський пояснив, навіщо проводити референдум з приводу гарантій безпеки в рамках мирного договору з Росією. За його словами, таким чином можна прискорити процес впровадження зобов'язань.

Як пояснив Зеленський, внесення змін щодо статусу України займе мінімум рік, оскільки це питання за українським законодавством буде розглядатися протягом двох парламентських сесій.

«Що таке дві сесії? Це рік. Уявляєте, на скільки це може бути довго? Референдум - це швидше, ніж Конституцію змінити. Російській стороні потрібні гарантії, що це станеться. Але тільки народ може прийняти рішення, що буде ось такий статус і такі гарантери. Референдум пройде протягом місяця, а зміни до Конституції будуть проходити мінімум рік», - сказав він.

Крім того, за словами Зеленського, участь у цьому референдумі братимуть всі громадяни України, в тому числі ті, які стали біженцями через війну.

«Звичайно (біженці голосуватимуть - ред.). На закордонних ділянках. У нас все це працює, не бачу проблем. Але до цього моменту всі ці люди повернуться», - додав він.

Олег Верлан

27 березня, 2022