Спалені літаки, розбиті будинки у кілометрі від аеродрому: подробиці знищення російської авіабази у кримській Новофедорівці

Новини Вінниці / Спалені літаки, розбиті будинки у кілометрі від аеродрому: подробиці знищення російської авіабази у кримській Новофедорівці

Попри тотальну цензуру у Росії, яка ще «нічого не починала», у мережі виклали відео та фото масштабних руйнувань після вибухів на військовому аеродромі у Новофедорівці у Криму. У Москві намагаються приховати правду, адже версія з ударом по авіабазі нищить впевненість у безкарність агресії проти України.

Нагадаємо, 9 серпня на військовому аеродромі пролунали вибухи. По численним відео можна чітко зрозуміти, що було два «осередки»…

У той же час Міноборони Росії заявило, що пожежа на авіабазі «Саки» виникла внаслідок детонації кількох авіаційних снарядів. Одночасно у різних місцях? Пізніше джерело військового відомства РФ заявило ТАСС про порушення вимог пожежної безпеки на аеродромі поблизу Новофедорівки.

Колишній «головнокомандувач ДНР», а нині агент ФСБ та блогер Ігор Гіркін (Стрєлков) іронізує над заявою російських військових про халатність у двох місцях одночасно, а також він закликав кримчан потерпіти, як терпів Донбас…

Наслідки потужних вибухів вже з’являються у мережі. Хоча у Міноборони РФ заявили, що літаки не постраждали, на кадрах видно декілька згорілих «Сушок». Вщент згоріли автівки, які стояли біля аеродрому. У селищі вибито шибки у будинках, розташованих за кілометр від летовища. Звісно, загальна картина руйнації авіабази є закритою інформацію. Ще вчора територію по периметру оточили військові.

Наслідки вибухів

The New York Times із посиланням на «високопоставленого українського військового» вказало, що за вибухами на кримському аеродромі нібито стоять українські сили.

Міноборони України заявило, що не може встановити причину займання в Новофедорівці. Причетність ЗСУ офіційно не підтверджено.

Американський Інститут дослідження війни (ISW) зазначає, що Кремль не звинувачує Україну в ударах по аеродрому, бо це стало б свідченням неефективності російських систем ППО, як уже відбулося з потопленням російського крейсера «Москва».

«Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію випадкової пожежі, але не виключає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару», - вважають аналітики.

Однак, мови про застосування систем HIMARS не йдеться. ISW пише, що Україна могла модифікувати свої ракети «Нептун» для використання по наземних цілях (як це зробили росіяни з протикорабельними та зенітними ракетами), але нині немає жодних доказів, які б підтверджували цю гіпотезу.

Як наслідок вибухів, туристи із заходу Криму вже масово тикають. Про паніку повідомляють навіть в інших місцях анексованого півострова.

Між тим, за словами військового експерта Олега Жданова, удар по авіабазі росіян міг бути нанесений протикорабельною ракетою Harpoon або далекобійними ATACMS, постачання яких із США поки що офіційно не підтверджено.

Жданов уточнив, незважаючи на те, що Harpoon є протикорабельним комплексом, він все ж таки має можливість потрапляти в наземні цілі.

«Другий варіант - це ATACMS», - сказав експерт, додавши, що Захід таємним постачанням цих ракет міг зробити неприємний сюрприз російським окупантам.

Але це припущення.

Зазначимо, у Повітряних Силах ЗСУ підтвердили знищення 9 російських літаків у Криму.

Олег Верлан

10 серпня, 2022