Паніка через відсутній кисень у вінницькій лікарні: Борзов відзвітував про перевірку та натякнув на корупцію

Новини Вінниці / Паніка через відсутній кисень у вінницькій лікарні: Борзов відзвітував про перевірку та натякнув на корупцію

Напередодні у Вінниці почали ширитися чутки про те, що у Вінницькому ОСТМО «Фтізіатрія» виникає дефіцит кисню для хворих на коронавірус, які лікуються на стаціонарі. Очільник області Сергій Борзов у Facebook прозвітував про перевірку закладу та здивувався понаднормових використанням там кисню…

Напередодні у Вінниці почали ширитися чутки про те, що у Вінницькому ОСТМО «Фтізіатрія» виникає дефіцит кисню для хворих на коронавірус, які лікуються на стаціонарі. Очільник області Сергій Борзов у Facebook прозвітував про перевірку закладу та здивувався понаднормових використанням там кисню…

«Вчора ввечері там виникла паніка серед пацієнтів. Їм «хтось» сказав, що кисню вистачить сьогодні до обіду, бо не встигають заправити балони. Нібито «зі Львова машина з киснем не приїхала». Це неправда! Є там кисень і є «ковідні» кошти на рахунку медзакладу – 8 мільйонів. А значить є можливість встановити на «Фтизіатрії» не одну кисневу станцію, яка сама виробляє кисень. Тоді не потрібні балони!», - зазначив у дописі губернатор.

За його словами, кисневі станції встановлені в шести лікарнях області (коштує одна від 2 млн грн.), зокрема три є у Вінниці, а саме у «Центрі інфекційних хвороб» у Медмістечку, дитячій інфекційній та 1-ій міській лікарнях. Облаштовані ними лікарні у Калинівці, Ладижині та Тростянці.

«Скільки кисню йде при штучній вентиляції легенів? Від 5 до 30 л за хвилину. Це в середньому. Така фактична інформація від п’яти керівників «ковідних» лікарень. Але чомусь за інформацією Олександра Служивого, у «Фтизіатрії» йде від 10 до 70 л кисню на хвилину. Різниця суттєва», - вказав С.Борзов.

Він публічно звернувся до усіх керівників «ковідних» медзакладів, але підкреслив, що у першу чергу до директора «Фтизіатрії» Олександра Служивого, мабуть, через таку «безхазяйність».

«Сьогодні ви - менеджери своїх лікарень. Я не заправляю балони і не продаю кисень! Ви, як керівники закладів, повинні шукати можливості для порятунку своїх пацієнтів. Так, як голова ОДА, сприятиму тому, щоб у кожній лікарні було все необхідне. Але це не я маю контролювати, чи заправлені балони. До речі, у «Фтизіатрії» їх достатньо і вони з киснем. Як виявилось… Думаю, що коли обласна рада призначає керівників медзакладів області, то має бути впевненість, що ця людина на своєму місці», - натякнув голова ОДА на проблеми з менеджментом у закладі», - вказав голова ОДА.

Також він згадав про інші «чутки» щодо платні за кисень, яку вимагають у пацієнтів.

«Продавати кисень хворим теж ніхто не буде! А я вже чув, що в одній з вінницьких лікарень, лише за гроші підключають пацієнта до кисню», - написав очільник області.

Що це - знову натяк на корупцію? Чомусь здається, що на «Фтізіатрію»… Принаймні, за скаргами окремих родичів хворих у соцмережі, які впевнені, що «частину» кисню віддають «платним» пацієнтам, тому і виникає «безхазяйність».