Обмін Медведчука: у Кремлі «за цим сюжетом поки що нічого сказати», адже на Маріуполь інші плани

Новини Вінниці / Обмін Медведчука: у Кремлі «за цим сюжетом поки що нічого сказати», адже на Маріуполь інші плани

В адміністрації президента Росії Володимира Путіна досі не можуть дати відповідь щодо обміну заарештованого в Україні нардепа від «ОПЗЖ», кума Путіна Віктора Медведчука. У Кремлі тягнуть час, оскільки ще сподіваються на перемоги та капітуляцію Києва?

Нагадаємо, про затримання Медведчука стало відомо 12 квітня. Нардепа підозрюють у держзраді, втечі, тому за українським законодавством йому світить пожиттєве перебування за ґратами. Дружина політика Оксана Марченко одразу ж «включилась до ефіру» та почала просили-вимагати Зеленського та Ердогана звільнити чоловіка. А чому ж не Путіна?

А далі і Зеленський запропонував, і сам Медведчук звернувся до кума з пропозицією забрати його «до Москви» в обмін на українських полонених чи заблокованих у Маріуполі. Проте з цього приводу й досі немає політичної волі Кремля.

Так, коментуючи звернення Медведчука про обмін його на жителів та військовослужбовців Маріуполя, прессекретар Путіна Дмитро Пєсков зазначив, що «за цим сюжетом поки що нічого сказати».

Радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк, Медведчук лише підсумував, що Медіведчук вже нікому не потрібен: ні Росії, ні Україні.

«Як ми бачимо, реакція з російської сторони була очікувана: вони ігнорують цього суб'єкта, який, як я розумію, розвів їх на великі гроші і водночас постійно брехав», – уточнив Подоляк.

Нагадаємо, він має на увазі те, що Росія багато років фінансувала Медведчука, який відповідав за створення «п’ятої колони», але вона виявилась переважно бутафорною. І не спрацювала. З квітами окупантів ніхто не зустрічав. Хоча Медведчук, ймовірно, обіцяв.  

Також Подоляк додав, що Медведчук уже дає свідчення та робить це «дуже інтенсивно», бо хоче жити. Про що може сказати політик та його оточення, яке теж під вартою? Як «обікрали» Путіна на сотні мільйонів доларів.

Путіну «брехун» Медведчук нині не цікавий. Він би і сам посадив його у Лефортове за «крадівництво». Але довгий язик в’язня в Україні нищитиме репутацію Кремля. Хоча, здається, про репутаційні ризики Путін вже не згадує. Ймовірно, йому потрібна «бойова перемога» у Маріуполі, а не здача міста-героя України в обмін на «нікчему». Тоді це буде не тією перемогою, з якою можна йти на «9 травня».  

Саме тому Маріуполь бомблять надпотужними ракетами, знищуючи все. Путін не хоче даровану перемогу, адже це ще більше його принизить у власних очах.

Олег Верлан

20 квітня, 2022