Обмеження руху по Антонівському мосту: майже блокада Херсону та оперативне оточення російських окупантів

Новини Вінниці / Обмеження руху по Антонівському мосту: майже блокада Херсону та оперативне оточення російських окупантів

Після повторних ударів ЗСУ по Антонівському мосту поблизу Херсона тамтешня окупаційна «влада» змушена була оголосити про «тимчасове обмеження руху» шляхопроводом.

Про це повідомляє Херсонська ОВА.

«Через міст будуть пропускати тільки легковий автотранспорт», - йдеться в повідомленні.

У Херсонській ОВА настійно рекомендують жителям окупованого міста утриматися від поїздок по Антонівському мосту без гострої необхідності.

Нагадаємо, вчора і сьогодні ранком було завдано ударів по Антонівському мосту поблизу окупованого Херсона. Пошкодження не критичні, міст частково придатний для експлуатації.

Навіть заступник так званого гауляйтера Херсонщини Кіріл Стрємоусов визнав, що «міст фактично зруйновано, якщо удари триватимуть, він рухне».

Чи критично закриття для забезпечення російського угрупування на правобережжі Дніпра? Оптимісти вважають, що це значно ускладнює, песимісти посміхаються. Тому зазначимо, що неподалік автомобільного мосту є міст для гілки залізниці. Потягами підвозити озброєння до Херсону росіяни можуть. Влучні «постріли» можуть і його знищити. Далі, існує альтернативний шлях для підсилення угрупування з Криму – по греблі Каховської ГЕС. Так, туди теж «прилітало»…

Фактично ЗСУ не квапляться, але дають окупантам зрозуміти, що у будь-якій момент можуть знищити шляхи для відступу, тому краще заздалегідь «відійти», щоб потім, як зараз Путін коментує «відхід» з Київщини, казати про крок доброї волі з мінімумом втрат.

З іншого боку українська влада закликала жителів Херсону не користуватися Антонівським мостом для безпеки. Саме він був єдиною дорогою через Василівку Запорізької області до вільної частини України. Тепер херсонці заблоковані. Більш того, навіть мовою військових росіяни на правобережжі знаходяться у певному оперативному оточенні, адже жоден міст через Дніпро не гарантує безпечний відступ.  

Що це означає? З 2014-го «фішкою» військової тактики росіян було створення «котлів». Оточення в Іловайську та Дебальцевому були поразками українських захисників. Нині у схожій ситуації опинились росіяни. Якщо ЗСУ послідовно нищитиме мости та склади боєприпасів і надалі, то, тікаючи, окупантам доведеться долати річку вплав. Звісно, якщо вони не налаштовані на вуличні бої у Херсоні, де містяни відверто не підтримують окупаційний режим.   

Олег Верлан

20 липня, 2022