«Оберегова традиція на Зелені свята у селі Корделівка» увійшла до обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини

Новини Вінниці / «Оберегова традиція на Зелені свята у селі Корделівка» увійшла до обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини

Під час засідання експертної ради при департаменті гуманітарної політики Вінницької ОВА, 19 жовтня «Оберегову традицію на Зелені свята у селі Корделівка» внесли до обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини.

Про це повідомляє Калинівська міська рада.

Керівник самодіяльного об’єднання образотворчого мистецтва Центру культури та дозвілля Калинівської міської ради Олександра Гілко разом із директоркою будинку культури с.Корделівка Катериною Пархомчук та бібліотекаркою Корделівської сільської бібліотеки Аліною Кірієнко представили експертам традицію, яка і нині існує у Корделівці – виготовлення на Зелені свята оберегового хреста із татарського зілля.

«З давніх-давен і донині у Корделівці існує традиція на третій день Зелених свят виготовляти з освяченого татарського зілля хрест, який вважається оберегом від пожежі. Цей оберіг виносять на горище та чіпляють за бантину. Вважається, що впродовж року хрест із зілля захищатиме дім від пожежі. І досі жителі Корделівки виготовляють такі хрести-обереги та дотримуються традиції, яка передається із покоління в покоління», - розповідає Олександра Гілко.

Елементи нематеріальної культурної спадщини – це звичаї, форми показу та вираження, знання та практики, а також пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти та культурний простір, визнані спільнотами, що представляють історичну та культурну значущість.

Для України питання дослідження, збереження та популяризації нематеріальної культури набувають особливого значення, насамперед у зв’язку з могутнім духовно-творчим потенціалом української традиційної культури, яка є головним чинником збереження і розвитку української мови, відродження національної свідомості, підґрунтям розвитку професійного мистецтва. Сьогодні ми можемо ще спостерігати традиційні звичаї та обряди, але носіїв автентичної культури стає з кожним роком все менше. Тому, починаючи із 2015 року, у Вінницькій області продовжується робота над створенням Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та просування виявлених елементів до Національного реєстру та міжнародних списків ЮНЕСКО.

«На сьогодні вже два елементи – «Дідух. Технологія виплітання у с.Мирне» та «Оберегова традиція на Зелені свята у селі Корделівка» із Калинівської громади вже внесли до Обласного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини. На черзі ще один елемент – «Технологія приготування обрядової страви «Павлівська квасоля», - продовжує О.Гілко.

За її словами, наша культура дуже багата на різноманітні традиції, смачні та неповторні українські страви. Кожен заклад культури нашої громади підготував інформацію про традицію, яку зберегли у їхньому селі, та традиційну страву, яку готують лише у них.

«Наприклад, не всі мешканці нашої громади знають що таке дерев’яна колотуха, джур, пиза, душанина. А це страви, які готують у селах нашої громади. Також є багато обрядів, традицій. Наше завдання зберегти ці перлини та популяризувати їх», - зауважує вона.

Олеся Рудницька

26 жовтня, 2023