НКРЕКП оштрафувала «Вінницяобленерго» через «гірлянди» з домашніх СЕС

Новини Вінниці / НКРЕКП оштрафувала «Вінницяобленерго» через «гірлянди» з домашніх СЕС

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала АТ «Вінницяобленерго» на 1,7 мільйона гривень за приєднання у трьох будинках по 6-7 приватних сонячних електростанцій.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні регулятора у четвер, 9 листопада.

В обґрунтуванні проекту постанови зазначається, що на одній земельній ділянці на підставі спільної часткової власності було приєднано п'ять споживачів, а загальна потужність їх електроустановок склала 160 кВт (максимальна дозволена для домогосподарства 30 кВт).

Схожу ситуацію виявили ще за двома адресами. Зокрема, по одному з них нібито сім споживачів встановили кілька СЕС загальною потужністю 210 кВт, а на одному фасаді будівлі фактично було розміщено сім приладів обліку електричної енергії.

Регулятор зазначив, що фактично на один об'єкт архітектури, розміщений на одній адресі, було видано кожному з його співвласників окремі технічні умови. При цьому фактично у АТ «Вінницяобленерго» на дату надання послуг з приєднання були відсутні підтверджуючі документи щодо виділення кожним із співвласників у натурі своєї частки об'єкта архітектури, що знаходиться в їхній спільній власності.

«Отже, генеруючі установки приватних домогосподарств були введені в експлуатацію представниками «Вінницяобленерго» з грубим порушенням законодавства, у зв'язку з чим оператор не має права передавати дані щодо обсягів спожитої та згенерованої електроенергії такими генеруючими установками постачальнику універсальних послуг (ПВП) ТОВ «"Енера», — вирішила НКРЕКП.

Регулятор пояснив, що такі порушення призводять до зростання обсягів витрат компанії «Енера Вінниця» на купівлю електроенергії за «зеленим» тарифом у приватних домогосподарств, що, у свою чергу, призводить до зростання вартості послуги з передачі електроенергії НЕК «Укренерго» та відшкодовується споживачам цієї послуги шляхом сплати тарифу на передачу.

«За період з вересня 2021 року (початок генерації електроустановками зазначених приватних домогосподарств) до серпня 2023 року (остання подана Ліцензіатом у НКРЕКП форма звітності) обсяг необґрунтованих витрат ТОВ «Енера Вінниця» на закупівлю електроенергії необґрунтовано приєднаних до мереж грн)», — додали до НКРЕКП.

Своїм розпорядженням, ухваленим разом із постановою про накладення штрафу, Нацкомісія зобов'язала «Вінницяобленерго» усунути порушення ліцензійних умов та розглянути питання про припинення надання послуг із розподілу електроенергії на зазначені об'єкти споживачів.

Олеся Рудницька

10 листопада, 2023