«Ніколи нікому не бажайте зла»: вісім секретів довголіття від сторічних вінничанок

Новини Вінниці / «Ніколи нікому не бажайте зла»: вісім секретів довголіття від сторічних вінничанок

Секретами свого довголіття поділилися дві довгожительки з Вінниччини. Про те, яких життєвих правил дотримуються, журналістам газети Експрес розповіли 100-річна вінничанка Антоніна Короновська та 101-річна Параска Сторожук із села Думенки Хмільницького району.

Секретами свого довголіття поділилися дві довгожительки з Вінниччини. Про те, яких життєвих правил дотримуються, журналістам газети Експрес розповіли 100-річна вінничанка Антоніна Короновська та 101-річна Параска Сторожук із села Думенки Хмільницького району.

Антоніна Короновська має дві вищі освіти. Більше того, коли жінці виповнилось 90, вона взялася вивчати німецьку мову, тренує розум грою в шахи і любить читати медичну літературу.

Хоча й має двоє дітей, п’ятеро онуків і семеро правнуків, нині у своїй квартирі господарює сама. Журналістам жінка повідала чотири секрети довголіття.

«Розвивайте мозок»

Антоніна Короновська полюбляє читати, особливо, медичну літературу і грати в шахи з онуком Ростиславом. А коли внучка пішла на курси німецької мови, бабуся вирішила й собі не «відставати» й стала вивчати німецьку разом з нею.  

«Ніколи не тримайте в серці зла»

«На моїй життєвій стезі були і голод, і холод. Та я плекала добро у серці — це дуже допомагало. Тож зберігайте спокій душі, бо гнів чи заздрість років не додадуть», — каже пані Антоніна.

Жінка стверджує: якщо людина часто нервується, має злі наміри, то на довге життя сподіватися марно.

«Життя – це рух»

За словами сина пані Антоніни Михайла Короновського, раніше не було такого дня, щоб мама не поралася у господарстві.

«Вона дуже активна. Та якось впала, і довелося замінити тазостегновий суглоб. Утім навіть після операції мама відмовилася від ходунків чи візка. Хоче рухатися», — говорить Михайло Короновський.

«Не переїдайте»

Харчується вінницька довгожителька скромно. Каже, що полюбляє молочні продукти, особливо свіже та кисле молоко. За словами родичів, їсть супи, каші, салати, заправлені олією, чорний хліб. М’ясо вживає рідко. Харчується три рази в день, і найважливіше — не переїдає.

«Ще в нашої бабусі багато різних трав’яних чаїв, настоянок. Адже вона тільки народними засобами лікується, таблеток не визнає», - розповідає родичка довгожительки Наталія Короновська.

101 рік виповнився Парасці Сторожук, із села Думенки Хмільницького району. Нині жінка на здоров’я не нарікає. Має добрий зір, слух і майже феноменальну пам’ять — може до дрібниць переповісти своє життя. Бабуся вміє користуватися мобільним телефоном. Має 20 правнуків і 11 онуків. А про секрети довголіття розповідає з усмішкою.

«Пийте трав’яні чаї»

За словами жінки, до ста років вона взагалі не вживала таблеток:

«Натомість часто пила трав’яні чаї. І навіть якщо якась застуда чіплялась, то швидко одчеплялась. Донині не знаю, що таке високий тиск чи біль голови. Сама не вірю, що мені вже за сто років».

«Не сидіть без діла»

Параска Сторожук усе своє життя працювала, намагалася ніколи не сидіти без діла.  Із чоловіком Петром разом звели будинок, в якому вона й досі живе.

«Вдень поралися по господарству, а майже щоночі я бралась за вишивання. Звикла постійно щось робити. Тепер дітей і внуків учу, щоб не були ледачими, більше рухалися й працювали», - розповідає жінка.

«На ніч – рот на замок»

«Маю ще таке правило — ввечері намагаюсь нічого не їсти, — додає довгожителька. — Тоді й сон кращий, і самопочуття вранці бадьоре».

Хоча, після пережитого Голодомору і війни жінка харчами не перебирала і досі неперебірлива в їжі.

«Ніколи нікому не бажайте зла»

Як бачимо, ця порада співпадає із порадою ровесниці пані Параски із Вінниці.

«Живіть з добром у серці. Я ніколи нікому не бажала зла. Завжди молилася і молюся Богу, дякую Йому за все. І, сподіваюся, Він дасть мені сили весною город посадити», - каже довгожителька.

Сергій Маламура

26 грудня, 2019