Неподалік Вінниці через 2-3 роки побудують сміттєпереробний завод. Підписано меморандум

Новини Вінниці / Неподалік Вінниці через 2-3 роки побудують сміттєпереробний завод. Підписано меморандум

Польські фахівці відповідатимуть за спорудження поруч з Людавкою сучасного сміттєпереробного комплексу для Вінниці. Відповідний меморандум 9 квітня підписали мер обласного центру Сергій Моргунов і контент-координатор проекту «Domat Consulting» Ярослав Пасік. Він передбачає запуск в експлуатацію об’єкта через 2-3 роки.

Польські фахівці відповідатимуть за спорудження поруч з Людавкою сучасного сміттєпереробного комплексу для Вінниці. Відповідний меморандум 9 квітня підписали мер міста Сергій Моргунов і контент-координатор проекту «Domat Consulting» Ярослав Пасек. Він передбачає запуск в експлуатацію об’єкта через 2-3 роки.

Нагадаємо, більше 10 років тому в мерії Вінниці почали шукати нові технологічні рішення і інвесторів для будівництва сучасного сміттєпереробного заводу. Існувало декілька варіантів та пропозицій від закордонних компаній. Через різні обставини реалізація проекту відкладалася.

«Ми всі розуміємо, що питання поводження з побутовими відходами актуальні сьогодні у всьому світі, і цивілізований світ дуже серйозно і відповідально ставиться до питань переробки сміття, - зазначив С. Моргунов. - Європейський Союз до 2030 року планує досягти того, щоб на звалищах зберігалося не більше 10% відходів. Ми повинні працювати над тим, щоб зменшувати негативний вплив на екологію і максимально збільшувати вторинну переробку сміття».

Він підкреслив, що ще в 2007 році за допомогою наших партнерів з міста-побратима Кельце місцева влада серйозно підійшла до реновації полігону поблизу Стадниці. Вінниці передали технології, які дозволили швидко локалізувати комплекс проблем тамтешнього полігону. Сьогодні там частково сортується сміття і відкачується газ.

«Наступний етап - це введення роздільного збору сміття, закупівля нової техніки, зовсім інші логістичні підходи зі збирання та вивезення відходів. На сьогоднішній день ми вже підходимо до кардинально нового етапу - це робота над інвестиційним проектом по будівництву, підкреслюю, сміттєпереробного комплексу», - сказав міський голова.

Представник інвестора, контент-координатор проекту «Domat Consulting» Ярослав Пасек, розповів, що реалізувати проект планується за 2-3 роки. Модель налагодження роздільного збору відходів в місті і переробки сміття на заводі буде використовуватися по аналогії з тим, як це робиться у Кельце.

«Ми займаємося відходами 20 років, в Кельце така ситуація, як у вас зараз, - була 7 років тому. А сьогодні можна побачити наші результати. Це важкий процес навіть не з технічної точки зору, а з людської. Оскільки перша задача - це сортування. Думаю, що нам з вами потрібно 3 роки, щоб досягти бажаних результатів. Техніка, яку ми плануємо закуповувати, дозволить досягти мети, щоб на поховання йшло тільки 7-12% від загальної кількості відходів», - зазначив Ярослав Пасек.

Варто сказати, що сучасний сміттєпереробний завод буде побудований на території Людавського сільради за межами населеного пункту. Раніше ця територія використовувалася Міноборони, а в 2010-му держакт на земельну ділянку оформила Вінницька міськрада.

Вже підготовлена ​​передпроектна документація сміттєпереробного комплексу. Сам проект буде представлений містянам і жителям сіл, розташованих поблизу земельної ділянки, після проходження всіх експертиз, передбачених законодавством.

«Це буде не тільки переробка сміття, а й організація інших процесів, які на сьогоднішній день ми бачили в Польщі. Інвестиції оцінюються у 15-20 млн євро. Це буде спільне фінансування польської сторони та Вінницької міської ради, - розповів заступник мера Микола Форманюк. - Вінниця повинна вийти на європейський рівень переробки сміття. Поховання має бути тільки інертних матеріалів, які неможливо переробити. Всі інші будуть перероблятися для подальшого використання в інших галузях. Наприклад, це може бути створення брикетів для цементних або цегельних заводів».