Не злий Майдан: у Вінниці встановили "Дерево свободи" в пам'ять про Героїв Небесної Сотні

Новини Вінниці / Не злий Майдан: у Вінниці встановили "Дерево свободи" в пам'ять про Героїв Небесної Сотні

Без провокацій та не стримуючи сліз відбулося сьогодні відкриття у Вінниці меморіалу на честь Героїв Небесної Сотні. “Дерево свободи” висотою п’ять з половиною метрів в пам'ять про загиблих майданівців встановили у центрі міста, на майдані Небесної Сотні.

Без провокацій та не стримуючи сліз відбулося сьогодні відкриття у Вінниці меморіалу на честь Героїв Небесної Сотні. “Дерево свободи” висотою п’ять з половиною метрів в пам'ять про загиблих майданівців встановили у центрі міста, на майдані Небесної Сотні.

 

Меморіальна композиція у вигляді вишні встановлена на постаменті у вигляді мапи України. На дереві одночасно квіти розквітають і опадають. За словами автора скульптури Бориса Данилюка, меморіал - це данина пам'яті померлим і надія на гарне майбутнє України.

"Пам'ятник присвячений Героям, які пожертвували своїм життям заради незалежної , вільної та соборної України, а також тим людям, які вижили і продовжують  справу, яку почали хлопці на Майдані. Які сьогодні стали янголами та спостерігають за нами. Коли ми з сестрою почали робити цей проект, то не знали яким він буде. Ми хотіли зробити символ, який би увіковічнив подвиг Героїв Небесної Сотні і водночас показував, що у нас ще не все загублено і Україна буде процвітати. Квіточки, які народжує вишня – це воїни світла, які відстоюватимуть інтереси , які захищали люди на Майдані. А падаючі квіти – це душі загиблих Героїв, які віддали життя за нашу державу", - зазначив скульптор Борис Данилюк.

Аби сьогодні віддати шану вбитим майданівцям на площу прийшли сотні вінничан. Участь у церемонії відкриття "Дерева свободи" взяли тридцять родин Небесної Сотні з Вінниччини та інших регіонів України.

Право ж зняти "білу вуаль" із меморіалу надали мамі Героя Небесної Сотні з Вінниці Максима Шимка – Зої Кузьменко та сину Героя Небесної Сотні з Жмеринки Леоніда Полянського – Едуарду Полянському, який навчається в  Київському ліцеї імені Івану Богуна та вирішив  продовжити справу батька захищати Україну.

Хоча на майдані Небесної Сотні під час офіційного відкриття скульптурної композиції було чимало чиновників та посадовців з міської ради та облдержадміністрації, однак обійшлося без традиційних промов керівників області та міста. До вінничан зверталися рідні загиблих, які попри біль та сльози переконували, що їх сини та батьки загинули не даремно.

"Нас часто запитують для чого вони загинули і чи воно було того варте. Завжди відповідаю і вам сьогодні кажу – загинули вони за Україну і їх смерть була не на марне. Ми змінилися. Так Україна не така, якою хотіли бачити її Герої Небесної Сотні. Але Небесна Сотня свою справу зробила, решта робити за нами, будьмо гідними їхньої пам'яті й не забуваймо якою ціною далася нам Україна", -  підкреслив батько Устима Голоднюка Володимир Голоднюк. - Я хочу вклонитися усій громаді Вінниці за те, що ви не словом, а ділом творите пам'ять про Небесну Сотню.

Мати загиблого Героя Василя Мойсея із Тернопільщини Єлизавета Мойсей розповіла, що її син мріяв, коли закінчиться Майдан повернутися додому та посадити саме вишню, як символ свободи. А ще пообіцяв їй внуків, багато…

"Вася коли їздив на майдан завжди говорив: "Мамо, ми повернемося з перемогою і тоді посаджу вдома вишню свободи". Я як мама не могла його втримати та не пустити тією зимою його на Майдан. Він в мене виріс патріотом. Тоді я не знала, що народила Героя не могла догадуватися, що він стане ним посмертно. Хотіла бачити внуків, яких, обіцяв син, буде багато, адже хотів, щоб була нація",  - розповіла мати.

Жінка подякувала вінничанам, що шанують пам'ять про загиблих. Щоправда, зізналася, їдучи до Вінниці побоювалася, адже не знала як зустрінуть тут рідних Героїв Небесної Сотні і чи не закидають їх камінням.

Якщо ж згадати передісторію "Дерева свободи", то побоювання мали підгрунття. Адже окремі вінничани були невдоволені появою такого меморіалу на майдані Небесної Сотні, інші вважали , що тут мав би "стояти " Шевченко, погруддя якого під час революції тимчасово встановили. Згодом дійшло все до абсурду: активісти принесли пластиковий бюст Кобзаря, аби його не повалив вітер обклали мішками із камінням.

Неодноразово проводили акції протесту , інколи виникали сутички. Сьогодні окрім поодиноких вигуків із загалу, все пройшло спокійно. Щоправд,а вінницькій активістці, волонтерці Людмилі Бобровській довелося надавати медичну допомогу. Їй під час церемонії стало погано. Однак відкриття скульптурної композиції на честь загиблих майданівців таки відбувалося під посиленою охороною. Чергують біля меморіалу люди у формі  і зараз.

Нагадаємо, що Вінницю "на розбори" їде нардеп Кривенко. Він з'ясовуватиме куди подівся з майдану Небесної Сотні вночі Шевченко.