Штурм відміняється: заради Шевченка активісти обіцяють не розходитися всю ніч із майдану Небесної сотні

Новини Вінниці / Штурм відміняється: заради Шевченка активісти обіцяють не розходитися всю ніч із майдану Небесної сотні

Весь день 24 січня майдан Небесної Сотні у Вінниці був людним. Кілька разів спалахували сутички та штовханини, тут декламували та співали Шевченка. Сюди знову привезли бочки, спочатку по них гуркотіли палицями, а потім у них запалили багаття. Неспокійно у центрі міста стало через два пам'ятника: Кобзареві та копмозиції "Дерево Свободи" в пам'ять про загиблих під час Революції Гідності. Першго вночі із майдану Небесної сотні забрали, другий, за зведеним також ночою парканом, планують встановлювати.

Весь день 24 січня майдан Небесної Сотні у Вінниці був людним. Кілька разів спалахували сутички та штовханини, тут декламували та співали Шевченка. Сюди знову привезли бочки, спочатку по них гуркотіли палицями, а потім у них запалили багаття. Неспокійно у центрі міста стало через два пам'ятника: Кобзареві та "Дерево Свободи" в пам'ять про загиблих майданівців під час Революції Гідності. Першго вночі із майдану Небесної сотні забрали, другий, за зведеним також ночою парканом, планують встановлювати. 

Тож націоналісти та активісти, які невдоволені, що забрали гіпсове погруддя Шевченка часів вінницького Майдану, почали вимагати його повернення та повалення паркану, для цього навіть почали збирати підписи. Мітинг затягнувся до вечора. Більше того, серед віннничан велися розмови, що о 17 годині буде "штурм паркану", за яким до річниці планують встановити "Дерево Свободи". А сьогодні там знаходиться не один десяток охоронців із собаками. 

Однак, як часто буває, дальше розмов справа не пішла. Хоча, враховуючи кількість правоохоронців, муніципальної поліції та співробітників охоронної фірми "Гепард", а також і появі на їхньому боці активістів, яких у день не було, до спроби "повалення" паркану готувалися представники обох "таборів".

Що пішло не так, зараз можна лише здогадуватися. Однак після виступів знаних у Вінниці активістів, опозиціонерів до влади і націонал-патріотів, частина сьогоднішнього "майдану" пішли узгоджувати "план дій" і шукати "зрадників" у приміщення "через дорогу". Інші продовжували дискутувати про Шевченка і чому він має/не має бути на майдані Небесної сотні.

До речі, у будинку "через дорогу", з неофіційних джерел, "вбив" погодження "плану дій" звичайний охоронник. Він стежить за порядом у будівлі. Побачивши, що після 19.00 в одному з приміщкень багато сторонніх осіб, розігнав їх. Активісти не встигли домовитися, а охоронник сказав, що зачиняє вхідні двері, тому час розходитися. Людина на службі, йому байдуже до високих ідей поважного зібрання...    

Прихильники бюсту намагалися активно запрошувати до своїх лав і пересічних вінничан, більшість з яких проходили повз мітинг, можливо через те, що вже звикли до "акцій протесту" у центрі міста з одними і тими ж "персонажами". Відверто кажучи, люди не звертали увагу на таку значущу подію, як протистояння.

Людною буде площа, на якій у майбутньому зявиться пам'ятник Героям, які віддали життя під час Революції Гідності, і цієї ночі. Адже активісти обіцяють не розходитися. Не покинуть посту і хлопці з охоронної фірми та представники муніципальнох поліції, які заступили на цілодобове чергування. Чи то сильні морози чи то у пошуках компромісу "по-братньому" біля бочок із багаттям гріються разом... Мерзнуть на холоді пси, які залишаються наприв'язі за парканом.

Нагадаємо, у Вінниці п’ять пам'ятників і погрудь Шевченку. А можливо і більше?

Катерина ГОРБАТЮК